A kérdés eldöntése sokszor nem is olyan egyszerű. Hasonló illetve azonos tünetek, mégis teljesen eltérő okok a háttérben. Míg az ételallergia az immunrendszer kóros válasza, addig az étel-intolerancia mechanizmusában az immunrendszernek semmi szerepe.
Hogyan diagnosztizálható az étel-intolerancia?
Legtöbb étel-intolerancia meghatározása próbák útján lehetséges. Gondosan figyelni kell, mit mikor eszik, és milyen tünetek mikor jelentkeznek. Ezeket naplóban vezetve nagy eséllyel hetek alatt kiszűrhető a gondot okozó étel összetevő.
Másik lehetőség az eliminációs diéta. Ekkor minden szóba jöhető ételt teljesen kihagyunk az étkezésből a teljes tünetmentességig. Ennél a pontnál fokozatosan elkezdjük újra fogyasztani a kérdéses ételeket, és figyeljük, mikor jelentkeznek a tünetek.
Hogyan lehet az étel-intoleranciát kezelni?
Az étel-intolerancia kezelésének lényege, hogy a kérdéses ételt kerüljük el, vagy legfeljebb igen kis adagban fogyasszuk. Természetesen a megjelenő tüneteket tünetileg súlyosságuk szerint kezelni szükséges.
Mi az ételallergia?
Az ételallergia az immunrendszer egyik kóros válasza. Akkor fordul elő, ha az immunrendszer téves módon veszélyesnek ismer fel valamely étel összetevőt – legtöbbször fehérjét -, és beindítja a védekezési reakciót ellene. Az allergia tüneteit akkor látjuk, amikor a védekező ellenanyagok harcra kelnek a veszélyesnek vélt összetevővel szemben. A leggyakoribb allergiát okozó ételek felnőtteknél: tojás, kagyló, halak, mogyoró. Gyermekeknél a leggyakoribb allergének a tej, a szója-ételek, a kagyló, a mogyoró.
Mi az étel-intolerancia?
Az étel-intolerancia – szemben az ételallergiával – nem az immunrendszer gyors válasza az élelmiszerre, hanem inkább az emésztőrendszeré, illetve az immunrendszer lassú válasza. Étel-intolerancia akkor fordul elő, ha egy étel valamely összetevője irritálja a beteg emésztőrendszerét, vagy az képtelen az összetevőt megemészteni, esetleg az immunrendszer ad lassú védekező választ rá. A leggyakoribb étel-intolerancia a laktóz-intolerancia. Laktóz található a tejben és számos mindennapi táplálékunkban.
Mik az ételallergia tünetei?
Az ételallergia tünetei az igen enyhétől a súlyosig terjedhetnek. A tüneteket kiváltó étel-mennyiség emberről emberre változhat.
A leggyakoribb tünetek:
-csalánkiütés
-hányinger
-gyomorfájdalom
-hasmenés
-bőrviszketés
-nehézlégzés
-mellkasi fájdalom
-légutak duzzanata
-anafilaxia
Mik az étel-intolerancia tünetei?
-hányinger
-gyomorfájdalom
-felfújódás, puffadás
-hányás
-gyomorégés
-hasmenés
-fejfájás
-idegesség, ingerlékenység
Milyen gyakori az étel-allergia és -intolerancia?
Az ételallergia a felnőttek kb. 1%-át, a gyermekek 7%-át érinti. A gyermekek ételallergiája sokszor felnőtkorra visszahúzódik. Az étel-intolerancia ennél sokkal gyakoribb. Durván azt is mondhatjuk, hogy nincs olyan embere, aki élete során legalább egyszer ne reagálna kellemetlenül valamely elfogyasztott ételre. Számos ember azonban kifejezetten bizonyos ételekkel szemben érzékeny. A laktóz intolerancia a népesség kb. 10%-át érinti. Ezzel ez a leggyakoribb étel-intolerancia.
Mi okozza az étel-allergiát és – intoleranciát?
Az ételallergia oka az étel valamely összetevőjével – legtöbbször fehérje – szemben kialakuló immunrendszeri érzékenység. Előfordulásához a tüneteket megelőzően legalább egyszer már találkoznia kellett a szervezetnek a kérdéses kémiai anyaggal. Legelső alkalommal, amikor az ember elfogyasztja a problémát okozó anyagot, a szervezet veszélyesként ismeri fel. A veszély-helyzet aktiválja az immunrendszert, mely eredménye többek között IgE ellenanyag termelése. Amennyiben az ételt újra elfogyasztjuk, az nagy mennyiségű, előre legyártott IgE ellenanyagokat és más kémiai vegyületeket (pl. hisztamin) szabadít fel. A szervezet reakciójának a célja eliminálni a veszélyesként felismert anyagot a szervezetből. A felszabadult hisztamin tüneteket okozhat a bélrendszerben, a légzőrendszerben, a bőrön és a szív-érrendszerben.
Az immunválasz eredménye az allergiás tünetek megjelenése. A tünetek fajtája attól függ, hol szabadul fel nagyobb mennyiségű hisztamin a szervezetben. Ha az orr-garat részen, akkor az orrviszketéssel, orrdugulással, orrfolyással, garatviszketéssel, gégeödémával járhat. Ha a bőrön, úgy csalánkiütés, ekcéma jelentkezhet. Ha a gyomor-bélrendszerben, akkor hasi fájdalom, hasi görcsök, hasmenés hányás lehet az eredménye. Sokszor azonban a tünetek keverve jelentkeznek egyszerre több szervben is.
Az ételallergia sokszor családon belüli halmozódást mutat, ami az öröklődési lehetőséget veti fel. Az étel-intolerancia hátterében igen sok tényező szerepelhet. Számos intoleranciát – pl. a laktóz-érzékenységet – az adott ételt (laktózt) lebontó enzim hiányzik az illető szervezetéből. Ekkor a lebontatlan anyagot legtöbbször a vastagbélben élő normális bélflóra baktériumai bontják le. Ez pedig gáztermelődéshez, elégtelen folyadékfelszíváshoz, következményes hasmenéshez, felfúvódáshoz vezet. Igen gyakori, hogy ételekhez mesterségesen hozzáadott adalékanyagokat nem szeret a bélrendszerünk. Ezek lehetnek glutamátok, színezékanyagok, tartósítószerek, stb.
A szulfitok szintén sok embernél okoznak intoleranciát. Szulfitok találhatóak természetes formában a vörösborban, de felhasználják őket mesterségesen is, pl. gombanövekedést megelőző szerként.
Másik nagy csoport a szalicilátok, mely természetes formában megtalálhatóak sok gyümölcsben, zöldségeben, mogyoróban, kávában, gyümölcslevekben, sörben, borban. Az aszpirin szintén a szalicilátok egyik képviselője. Az arra érzékeny betegekben a szalicilátok fogyasztása tüneteket eredményezhet.
Mi az étel-allergia és intolerancia közötti különbség?
Az étel-allergia tünetei megjelennek minden egyes alkalommal, bármilyen kevés adag elfogyasztása után. Másik oldalon az étel-intolerancia tüneteinek megjelenése dózis-függő. Az ebben szenvedők tünetei addig nem jelennek meg, amíg a kérdéses ételből nem fogyasztanak nagyobb mennyiséget, vagy nem eszik azt nagy gyakorisággal. Például a laktóz intoleranciás betegek általában minden további nélkül megihatnak egy kis pohár tejet, vagy fogyaszthatják a kávé tejszínhabbal. Tüneteik mindössze akkor jelentkeznek, ha több pohár tejet isznak egyszerre, vagy gyakran egymás után. Az étel-allergia és -intolerancia különbözik továbbá az étel-mérgezéstől.
Megelőzhető-e az étel-intolerancia?
A következő néhány pont betartásával megelőzhetőek az étel-intolerancia miatt kialakuló tünetek:
-Tanulja meg, mely ételek okoznak Önnél problémát. Ezek fogyasztását mérsékelje, amennyire csak lehet.
-Ha étteremben vagy vendégségben eszik, kérdezze meg, hogyan készül a kiválasztott étel. Sokszor az étel elkészítése során kerülhetnek bele olyan anyagok, melyeket Ön nem tolerál.
-Mindig olvassa el a csomagolási feliratokat!