Veszélyes növény terjed Magyarországon! Súlyos mérgezést is okozhat!


Hirdetés


A három-öt méter magasra is megnövő medvetalp égési sérülésekhez hasonló kiütést tud okozni, hogyha elővigyázatlanok vagyunk vele. Idehaza is egyre elterjedtebb, ezért nem árt időben felismerni, és elkerülni.

A medvetalp levele, szára és virága is furokumarint tartalmaz, amelynek számos fajtája mérgező. A bőrrel érintkezve ez az anyag fényérzékennyé válik: először hámsérülést, majd a fény hatására gyulladást, hólyagos égési sérüléshez hasonló kiütést okoz. A medvetalpnak Magyarországon több fajtája is megtalálható, de szerencsére csak kis mennyiségben fordul elő a patakok és a folyók mentén. A kaukázusi medvetalp több méter magasra is megnőhet, és nagyon nehéz kiirtani.


Kaukázusi medvetalp (Fotó: Appaloosa)

A szakemberek azt javasolják, hogyha véletlenül érintkezünk a növénnyel, akkor a lehető leggyorsabban mossuk le szappanos vízzel az érintett bőrfelületet, és kössük be száraz gézzel. Ha a kiütések mégis megjelennek, akkor forduljunk mindenképpen orvoshoz. Mivel a növényben található anyag látáskárosodást is okozhat, hogyha a szemünkbe kerül, feltétlen keressük fel a szemészetet. Németországban 2003-ban 16 ezer balesetet regisztráltak. A kaukázusi medvetalpat 2008-ban az év mérgező növényének választották.

forrás: hirado.hu

Hirdetés


Hirdetés betöltése...