Valóban csodaszer a méhpempő?


Hirdetés


A méhpempőről is, mint minden más alternatív gyógyhatású készítményről sok ellentmondó bejegyzést lehet olvasni. Ez abból fakad, hogy az empirikus tudomány és a természetgyógyászat között még mindig számos áthidalhatatlan paradigma tátong. Kevés az a táplálék kiegészítő, amely a tudomány asztalán is megállja a helyét. A mai bejegyzésünkben a méhpempővel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat gyűjtöttük össze.

Királynői eledel

A méhpempő fogyasztása a kaptáron belül csak kiváltságos “személyeknek” adatik meg, mivel királynői éteknek számít. Míg a királynő egész életén át ezzel az életelixírrel táplálkozhat, addig a dolgozók és a herék lárvái csak 3 hónapig fogyaszthatják, aztán a vízben oldott mézre és a virágporra kell váltsanak.

A kaptáron belüli szelektív táplálkozásnak azonban megvannak a maga csodái. Míg egy dolgozó közel 40 napot él addig a királynő életkora elérheti a 4 évet is. A királynő is csak egy egyszerű méhként születik, de a kiválasztása után kizárólag csak méhpempővel etetik. Valószínűsíthető ettől lesz jóval nagyobb a termete és élete.

Azt hiszem, hogy ebben az esetben a természet magától beszél…

Feltevődik az a kérdés, hogy ha ilyen fiatalító csodaszer a méhek számára a méhpempő, vajon számunkra milyen jótékony hatással bírhat?

Abszurd lenne arra számítani, hogy csak általa matuzsálemi kort érünk el, de egy biztos, hogy táplálék kiegészítőként kitűnően megállja a helyét a mi étrendünkben is.

A méhek titkos receptje

A méhpempő attól is igen értékes, hogy csak rövid ideig termelődik a fiatal dolgozó méhek garatmirigy váladékaként.  Aki látott már eredeti méhpempőt az tudja, hogy egy tejszerű, zselatinos állagú gyöngyházas csillogású, enyhén szúrós szagú, édeskésen kesernyés ízű anyag. A méhészettel foglalkozók jól tudják, hogy a méhpempőt levegőn hagyva hamar besűrűsödik, megsárgul és elveszíti jótékony hatását.

Hogyan kerül piacra?

Nagy kihívás volt olyan módszerek kifejlesztése, amely tartósítja és megőrzi a biológiailag aktív hatását a terméknek. A francia B. de Belver 1953-ban szabadalmaztatta azt a készítményt, amit “Apiserum” néven ismertek és tartósított méhpempőt tartalmazott. A szabadalom jóváhagyása után a francia Egészségügyi Minisztérium gyógyszerként elismerte és közel 50 országba exportálták, hogy elérhető legyen mindenki számára.

A keleti népek még régebbről ismerik ezt a jótékony anyagot. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint egy Hong Kong-i vizsgálat, amely szerint az ottani lakosság közel egyharmada rendszeresen fogyasztja. A kínai gyógyászat gyakran társítja Ginsenggel  és Gingo Bilobával ezáltal egyesítve ezen anyagok kitűnő hatásait.

Miért hat a méhpempő?

Hatása a biológiailag aktív anyagainak köszönhető. Kis mennyiségű méhpempőben is már nagy koncentrációban lelhetőek fel az aminosavak, az ásványi anyagok, a vitaminok, zsírsavak.

Legfontosabb hatóanyagai között említendő a B5 vitamin azaz pantoténsav, aminek a koncentrációja igen magas. De a B5 vitamin mellet a csoport többi tagja is felsorakozik (tiamin, riboflavin, nikotinsav, biotin, folsav, kobalamin, piridoxin).

Az acetilkolin egy ideg impulzust továbbító anyag, amely elengedhetetlen az idegrendszer kiegyensúlyozott működéséhez.

A fent említett két hatóanyagnak köszönhetően a méhpempő hasznos olyan állapotokban ahol az idegrendszert kell megerősíteni. A pszichésen túlterhelt állapotok, stresszhelyzet, vizsgaidőszak, depressziós állapot, időskori elbutulás, Alzheimer kór, krónikus fáradtság szindróma esetén ajánlott. Az észlelhető változás 2-3 héten belül következik be. Egy két hetes szünetekkel legalább háromszor érdemes megismételni a kúrát.

Kevese azoknak a táplálék kiegészítőknek, amelyek terhesség során és a szoptatás alatt is fogyaszthatók.

Orosz kutatók eredményei alapján kiderül, hogy a fehérjeszintézisre, meddőségre, daganatos betegségekre kifejtett hatása részben a RNS és DNS tartalmának köszönhető, illetve nagy szerep jut a 10-HDA savnak, amely gátolja a daganatos sejtek szaporodását. A méhpempő kúra hatását a vegetáriánus étrend nagymértékben javítja rákos elváltozások esetén.

A férfi és a női meddőségre kifejtett hatása annak tudható be, hogy a nők esetében elősegíti az ovulációt illetve a menstruációs ciklusok rendszerességét, míg a férfiak esetében a sperma minőségét javítja.

A női meddőség esetén 28 napos kúra szükséges (1-2 gr. naponta) 28 napos szünettel belsőleg használva, míg helyileg a nemi kapcsolat előtt a hüvelybe helyezhető a méhpempő-méz 1:2 arányú keveréke.

A gyulladásos és fertőzéses állapotok esetén kitűnő kiegészítője lehet a hagyományos terápiának egyrészt természetes gyulladáscsökkentő és antibiotikum jellegű, másrészt pedig antivirális hatása miatt. Influenzás állapotok esetén rövid 7-10 napos kúra ajánlott, míg egy vírusos hepatitisz esetén 90 napos kúra szükséges napi 3 gramm adagban.

Egy-két gramm méhpempő fogyasztása a főétkezések előtt nemcsak a vérzsírokat csökkenti, hanem segít a vérrögök kialakulásának a megakadályozásában. A New York Medical Collage tanulmánya szerint már 100 mg méhpempő 14%-al csökkentette a tanulmányban résztvevők koleszterin szintjét.

A hormonális háztartást nemcsak a nemi hormonoknál, hanem a pajzsmirigynél és a hasnyálmirigynél is rendezi.  Így helyet kap a cukorbetegség, pajzsmirigyzavarok és csontritkulás kezelésében is.

Mi is kipróbáltuk…

Személyes tapasztalatként elmondhatom, hogy már egy-két hetes kúra is jelentős mértékben serkenti az étvágyat, anyagcserét, nagyon jó gyomorvédő és savlekötő (annak ellenére, hogy a szakirodalom kevésbé említi e hatását) és hamar felfrissít úgy szellemileg, mint energetikailag, főleg a Ginsenggel és Gingko Bilobával társítva.

Egy pár gyakorlati vonatkozást azonban fontos megemlíteni:

Elsősorban azok, akik először használnak méhészeti termékeket különös figyelmet fordítsanak az első napokban azokra a tünetekre amelyek allergiát jelezhetnek. A vizsgálatok alapján azon személyek, akik más anyagokra pozitív allergiás reakciót mutattak nagyobb mértékben váltódhat ki náluk allergia a méhészeti termékek fogyasztása kapcsán. A Hong Kong-i tanulmány eredményei alapján a méhpempőt fogyasztók 7 %-nál jelentkezett allergiás reakció.

Másodsorban fontos megvizsgálni a termék minőségét. Leginkább a frissen fogyasztott méhpempő a legaktívabb biológiailag. Ez a jó hatás 24-48 óráig marad aktív utána a hatóanyagok már kevésbé fejti ki ki hatásukat. A liofilizált termékek 2 évig is szavatosságot garantálnak, de a tartósított forma nem éri el a tiszta méhpempő hatékonyságát.

Harmadsorban pedig fontos odafigyelni az adagolásra. Azok a termékek, amelyek  csak 100-200 mg hatóanyagot tartalmaznak nem tudnak megfelelő terápiás folyamatot beindítani. A napi adag 1-5 gramm között szükséges – ajánlják a japán, svájci és romániai szakemberek.

A természet mindig megadja mindazt, amire a szervezetünknek szüksége van. A méhpempő is egy ilyen természetes anyag, amely tiszta formájában, különböző tünetek esetén, megfelelő mennyiségben és terápiás ajánlatok betartásával, ha nem is csodaszer, de igen jótékony hatású táplálék kiegészítő lehet.

Forrás:http://filantropikum.com/valoban-csodaszer-a-mehpempo/

Hirdetés


Hirdetés betöltése...