Te szoktál “bámulni”? Mit nézzünk, ha bámulunk!


Hirdetés


Egy hosszú út a metrón vagy a vonaton, több órás várakozás az orvosi rendelőben, kígyózó sorokban való ácsorgás, mindannyian részünk volt már vagy az egyikben, vagy a másikban. Sokan olvasással, vagy a telefonjuk nyomkodásával próbálják elütni az időt, a legtöbben mégis, anélkül, hogy észrevennék, a többieket kezdik el bámulni, megpróbálják kitalálni, milyen ember lehet a másik, milyen életet él.

Nemcsak a ruhából, a frizurából vagy a kiegészítőkből ítélünk, komoly üzenetet hordoz a másik arckifejezése és testtartása is, melyek megalapozhatják a társadalmi megítélést is. Csakúgy, ahogy testünket üzenetek küldésére használjuk, felismerhetjük mások testének jelzéseit, még akkor is, ha nem professzionális módon űzzük a testbeszéd dekódolását. A laikus vizsgálódásban 6 fő területet érdemes jobban szemügyre venni, lássuk, mik is ezek.

30144_no-utazik-buszon-gondolkodik-ablak-625-d00026F6Cf4a9ee51a647

Identitás

Az első dolog, ami egy emberen első látásra feltűnik, az a ruházata. Bárki, aki valamilyen feliratos pólót, vagy sportmezt visel, elárulja a világnak, honnan jött, kihez tartozik, vagy szeretne tartozni, melyik csapatnak, játékosnak szurkol stb. Ehhez hasonlóan azok, akik feltűnő helyen viselik egy-egy ismert márka logóit, igyekeznek divatosnak és gazdagnak tűnni.

Magabiztosság

A testbeszéd nagyon sokat elárul az illető magabiztosságáról és arról, hogyan érzi magát a bőrében. Azok az emberek, akik egyenesen tartják magukat, és felemelik a fejüket, általában magabiztosabbak, mint azok, akik görnyedve ülnek és lesütik a fejüket.

Érzelmi állapot

Az egyik legfontosabb dolog, amit leolvasunk a másik emberről, az érzelmi állapota. Az ideges emberek hajlamosak rángatni a vállukat, ide-oda nézelődni, turkálni a táskájukban, esetleg maguk elé tartani, egyfajta védelemként. A depressziós emberek arca szomorkás, és általában sokkal lassabban is mozognak, mint a többi ember.

Kedvesség

A barátságos személyiségek közelében általános felszabadultság és kellemes érzés tölti el az embert. Ezek az emberek fizikai tettekkel fejezik ki, hogy törődnek a másik emberrel, nyitva tartják az ajtót, maguk elé engednek, és általánosságban körültekintően mozognak környezetükben.

Nyitottság

Az extrovertált, nyitott emberek onnan ismerhetőek fel, hogy minden csoportosulásnál ott vannak, igyekeznek szemkontaktust teremteni, vagy beszélgetést kezdeményezni. Ahelyett, hogy a sarokban állnának, igyekeznek hatással lenni a tömegre, legyenek akár egy koncerten, akár az orvosi rendelőben.

Összességében tehát sok mindent megállapíthatunk a velünk utazó, vagy mellettünk ülő idegenekről pusztán abból, ahogy viselkednek, ahogy kinéznek, ezzel párhuzamosan pedig mi is jobban befolyásolhatjuk, mit gondolnak rólunk mások azáltal, hogy odafigyelünk az öltözködésre és a testbeszédre.

forrás: onlinepszichologia.hu

Hirdetés


Hirdetés betöltése...