Súlyos zavargások törtek ki Rómában!!


Hirdetés


Súlyos rendbontásokba torkollottak szombat este Rómában a tüntetések, amelyeken a koronavírus-járvány miatt újonnan bejelentett intézkedések és az oltási kampány ellen tiltakoztak.

Hírügynökségi jelentések szerint több ezer tiltakozó vonult végig Róma utcáin, és többször összetűzésbe került a rendőrökkel. Néhol a helyszínre vezényelt rendőrök gumibotokkal, paprikasprayjel és vízágyúkkal próbálták megfékezni a feldühödött tömeget. A demonstrálók megpróbáltak áttörni a rendőrségi kordonokon, bútordarabokkal és petárdákkal dobálták meg a rendőröket.

A kora esti órákban a tüntetők megrohamozták a legnagyobb olasz szakszervezet, a CGIL római székházát, botokkal és zászlórudakkal támadták meg az őröket és a rendőröket, majd benyomultak az épületbe. Az ANSA olasz hírügynökség szerint a tüntetéseken négy ember őrizetbe vettek.

Mario Draghi miniszterelnök elítélte az erőszakcselekményeket, és hangsúlyozta, hogy a szakszervezetek a demokrácia és a munkavállalók jogainak a biztosítékai, és szigorúan kell büntetni minden ellenük irányuló megfélemlítési kísérleteket. Maurizio Landini, a CGIL főtitkára “szervezett fasiszta cselekedetnek, a demokrácia és az üzleti világ elleni támadásnak” nevezte a történteket, és azt mondta, hogy senki sem fordíthatja vissza az országot a fasiszta korszakba.

OKTÓBER 15-TŐL OLASZORSZÁGBAN VÉDETTSÉGI IGAZOLÁSSAL KELL RENDELKEZNIE AZ ÁLLAMI ÉS A MAGÁNSZEKTOR MUNKAVÁLLALÓINAK. ENNEK HIÁNYÁBAN FELFÜGGESZTETIK ŐKET AZ ÁLLÁSUKBÓL BÉRKIFIZETÉS NÉLKÜL, DE NEM BOCSÁTHATJÁK EL ŐKET.

Az új intézkedés bírálatokat váltott ki, holott a hétfőtől életbe lépő enyhítések miatt van szükség rá. Hétfőtől

  • feloldják a nézőszám korlátozását a mozikban és színházakban, valamint
  • a sportlétesítményekben is enyhítik az óvintézkedéseket a járványmutatók kedvező alakulásának köszönhetően, annak ellenére, hogy a lakosság több mint 15 százaléka még egyetlen oltásban sem részesült.
  • A mozik, színházak és koncerttermek ismét teljes kapacitással működhetnek ugyan, de a nézőknek kötelező a védettségi igazolás felmutatása,
  • Továbbra is viselniük kell a szájmaszkot, de
  • megszűnik az egymás közötti legalább egyméteres biztonsági távolság betartása.
  • A nyitott stadionokban az ülőhelyek 75 százalékát foglalhatják el a nézők,
  • a zárt sportcsarnokok befogadóképességük 60 százalékával működhetnek.
  • A diszkók zárt termeiben a lehetséges vendégszám ötven százalékát fogadhatják, szabadtéri szórakozóhelyeken 75 százalékot. Utóbbiakban is kötelező a védettségi igazolás.
  • A diszkókban a szájmaszkot csak tánc és fogyasztás közben lehet levenni, a szórakozóhelyeken biztosítani kell a megfelelő levegőcserét.

Szabálysértés esetén első alkalommal az üzemeltetőt pénzbírsággal sújtják, második szabálysértéskor tíznapos bezárást kockáztat.

MTI

Hirdetés


Hirdetés betöltése...