Súlyos betegséget is jelezhet a köröm


Hirdetés


A különféle barázdák, foltok, a félhold alakja, mérete, az elszíneződések jelentenek-e valamit, mennyire vegyük őket komolyan? A műköröm rögzítésére használt vegyi anyagok okozhatnak-e torzulást, deformációt, a szervezetbe kerülve előidézhetnek-e betegségeket, allergiát?

Az emberi köröm állapota, formája, színe nem csak egyéni sajátosság, de különféle betegségek jele is lehet. A szokásostól eltérő jelenségek szervi bajokra, vitaminhiányra, hiányos táplálkozásra utalhatnak. Nem véletlen, hogy már az ókori kínai orvoslásban is végeztek körömdiagnosztikát.

A köröm a hajhoz hasonlóan szaruból épül fel. Szilárd, mégis rugalmas szarulemez, egymáshoz tapadó, párhuzamosan elhelyezkedő sejtekből áll. Az egészséges köröm körülbelül egy millimétert nő egy hét alatt, színe rózsaszín, felszíne sima, barázdák nélküli. A köröm szerepe egyrészt az ujjak végpercének mechanikus védelme, másrészt a tárgyak megragadásához is szükséges, mert megtámasztja az ujjak végpercét.

Elváltozás a körmön: nem csak esztétikai probléma

Iván Anita körömdiagnoszta a Kossuth Rádió Napközben című műsorában kifejtette, hogy a köröm alapján valóban sok minden megállapítható az egészségi állapotról. A barázdált köröm gyakori probléma, ami lehet vitaminhiány vagy emésztési gondok tünete, sőt valamilyen bőrbetegség is – például pikkelysömör – állhat a hátterében.

Hámló köröm általában hideg-meleg hatására alakulhat ki, ilyenkor külső-belső hidratációra van szükség. De a problémát kiválthatja valamely vegyszerre, vegyi anyagra való érzékenység is. A töredező köröm pedig mindig visszautal a vitaminhiányra, meszesedést, pajzsmirigy-megbetegedést is jelezhet, nőknél pedig altesti gyengeség vagy nőgyógyászati probléma is állhat a háttérben.

A körmön esetlegesen megjelenő foltok vagy a köröm elszíneződése is számos problémára hívhatja fel a figyelmet. Ha visszatérő fehér foltok vannak több körmön, az lehet cink- és magnéziumhiány következménye. A körmöt átszelő barna színű sáv vagy a köröm alsó részének megbarnulása a vesegyengeség jele lehet.

A halvány színű köröm vérszegénységre utalhat, a sötét rózsaszín vérbőséget jelezhet. A kékes árnyalatú köröm a gyenge keringés jele, a kék köröm szívzavart mutathat. Ha sárgás foltok jelennek meg a körmön, az egyértelműen gombás fertőzésre utal; ha zöldes, akkor bakteriális fertőzés áll a háttérben. Ilyenkor célszerű szakemberhez fordulni, mert antibiotikum-kúrára is szükség lehet.

Apostol Éva bőrgyógyász és kozmetológus mindehhez hozzátette: az életkorra is utal a köröm, a hormonális változások befolyásolják az állagát, fiatalon vagy tinédzserkorban más a köröm, mint egy idősebb személynél, mivel előrehaladottabb életkorban az ösztrogén hormon kevésbé van jelen, a klimax bekövetkeztével is szárazabbá válik a bőr és a köröm egyaránt.

Az adást itt hallgathatja meg

A leggyakoribb probléma: a körömgomba

A körömdiagnoszta elmondása szerint a népi gyógyászati eljárásban a körömgomba meggyógyítására tejsavas kezelést használtak. Tejsavós anyagot kötöztek éjszakára a körömre, mert a tejsav képes megküzdeni a gombás felülettel. Bioboltokban beszerezhető a savó, azonban hígításra szorul, töményen csak felügyelettel lehet rákenni az érintett körömre.

A szakorvos szerint az esetek nagy részében kipróbálható ez a technika, de a tapasztalatok szerint kiterjedt gombásodás esetén általában belső kezelés szükséges. A körömgomba jobbára belső gyógyszeres kezelést igényel, mivel elszarusodott rétegről van szó, a helyi kezelések nemigen szívódnak fel. A gyógyszeres kezelés megfelelő ideig alkalmazva általában jótékony hatású. A körömlakk viszont árthat az ilyen beteg körömnek, mert nem tud alatta szellőzni és növekedése is lelassul.

 

A műköröm is okozhat problémákat

A bőrgyógyász szerint gyakori, hogy műköröm feltétele után fertőzést kapnak a páciensek. A nem megfelelő fertőtlenítés és a nem megfelelő műköröm hatására gombás elváltozások alakulhatnak ki, ami nagyon súlyos probléma, az összes körmön is kialakulhat, kezelése pedig nagyon nehéz.

A felhasznált vegyi anyagok bármelyike válthat ki allergiás reakciót, a körmök felhelyezése előtt ezért mindenképpen érdemes lenne allergiavizsgálatot végezni, ezt viszont általában mellőzik.

forrás: hirado.hu

 

Hirdetés


Hirdetés betöltése...