Sokkoló megállapítás? Nagy veszélynek teszi ki magát, aki szinte egyáltalán nem fogyaszt sót!


Hirdetés


Kanadai kutatók szerint nagy veszélynek teszi ki magát, aki szinte egyáltalán nem fogyaszt sót. A magas vérnyomásúaknak viszont nem árt odafigyelni.

A só igazi gyilkos, magas vérnyomást és szívbetegségeket okoz – olvasható szinte minden életmód oldalon.

Ennek fényében szinte sokkoló megállapítást tett a kanadai McMaster Egyetem kutatócsoportja: kiderítették, hogy a só hiánya fenyegeti csak igazán az egészségünket.

Az egyetem felmérésében 130 ezer ember vett részt 49 országból, magas és normális vérnyomásúak egyaránt.

Azt vizsgálták, hogy az alacsony sófogyasztás hogyan függ össze a szívrohammal, stroke-kal, halálos érrendszeri betegségekkel.

Azok körében, akik kifejezetten kevés sót ettek, sűrűbben fordultak elő a szív- és érrendszeri betegségek és a halálozási arányuk is magasabb volt – állapították meg.

A kutatás igazolta, hogy a sok sót fogyasztó magas vérnyomásúaknak változtatniuk kell az étrendjükön, de sóbevitelüket nem kell a normális mérték alá csökkenteniük – mondta el a kutatást vezető Andrew Mente, a McMaster Egyetem gyógyszertudományi karának professzora.

Kanadában az emberek naponta 3,5-4 gramm sót fogyasztanak átlagosan, az EU-ban ez a 9-12 grammot, Magyarországon pedig akár a 15-20 grammot is elérheti.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) napi legfeljebb 5 gramm só fogyasztását javasolja, így a magyarokat egyelőre nem fenyegeti az a veszély, hogy a sószegény étrenddel veszélyeztetik az egészségüket.

A McMaster Egyetem kutatói 6 grammban húzták meg az egészséges felső határt, a 3 gramm alatti fogyasztást viszont már kockázatosnak tartják.

Igaz, hogy a kevesebb só valamennyivel csökkenti a vérnyomást, de káros hatásai az alacsony tartományokban már messze felülmúlják ezt – fogalmazott Andrew Mente.

forrás: hirado.hu

Hirdetés


Hirdetés betöltése...