Sok a felesleges a masztektómia?


Hirdetés


Amerikai kutatók szerint az elővigyázatosságból végrehajtott műtétek nagy része felesleges, mert kicsi a betegség kiújulásának veszélye.

Sok a felesleges a masztektómia?

A Michigani Egyetem kutatói úgy vélik, hogy sok nő feleslegesen dönt a dupla masztektómia mellett, miután rosszindulatú daganatot távolítanak el melléből. A kutatók szerint a nők háromnegyede annak ellenére fél a betegség kiújulásától, hogy a statisztikák szerint erre kevés az esély.

A kiújulás miatti félelem miatt dönt az amerikai nők többsége a durva sebészi beavatkozás mellett és az orvosok hiába próbálják meg lebeszélni őket akkor, amikor a beavatkozást feleslegesnek ítélik meg, a páciensek nagy része ilyen esetben mindkét mellétől megszabadul, pedig 10 évvel az első diagnózis után mindössze a nők 3 százalékánál alakul ki daganat az egészséges mellben.

A legfurcsábbnak azonban azt tartják a kutatók, hogy azok között a nők között, akik mégis a dupla masztektómia mellett döntöttek, nagy számban vannak olyanok, akik továbbra is félnek a rosszindulatú daganatok kialakulásától.

 

Forrás:http://www.anna.hu/hirek/sok-a-felesleges-a-masztektomia-7535.html

 

Hirdetés


Hirdetés betöltése...