Sikeres gondolatátvitelt hajtottak végre a Kaliforniai Egyetem kutatói !!


Hirdetés


A Kaliforniai Egyetem kutatóinak elsőként sikerült elektronikus tetoválás segítségével, gondolattal irányítani egy okostelefont, és megoldották a gondolatátvitelt is. A telepátia és a telekinézis már nem paranormális fogalmak, hanem technológiai megoldások.

A csuklóra helyezett, szinte láthatatlan elektronikus tetoválás segítségével, gondolattal irányítottak okostelefont a San Diego-i Kalifornia Egyetem kutatói. A kutatók kísérletükben SMS-t küldtek, csupán gondolataik segítségével.

Az agyhullámokat a homlokra helyezett elektronikus tetoválás fogta fel, és értelmezte, majd egy vezeték nélküli jeladó továbbította a jelet az okostelefonra, amely elküldte az üzenetet – számolt be róla a celon.hu.

Noha a gondolatátvitel és a tárgyak mozgatása sokáig csak a tudományos-fantasztikus irodalom elképzelése volt, ma már valóság. Az elmúlt években számos olyan agyi implantátumot fejlesztettek ki, amely segítségével gépeket vagy művégtagokat lehetett irányítani.

Az agyi implantátumok elhelyezése azonban nagyon komoly sebészeti beavatkozást igényelt, ennek kiküszöbölésére talált megoldást Todd Coleman és csapata az elektronikus tetoválással.

Az elektronikus tetoválás veszi az agyhullámokat

 

Az elektronikus tetoválás az emberi hajszálnál alig vastagabb, 100 mikrométeres, műanyagból készült áramkör, amit, mint egy matricát, a bőrre kell ragasztani. A tetoválás rendkívül rugalmas, nyújtható, hajlítható és gyűrhető is, így nem sérül az ember bőrén sem, és bármikor eltávolítható. Mivel szinte láthatatlan, bárhol és bármikor használható.

Az elektronikus tetoválás a homlokra helyezve képes regisztrálni az agyhullámok elektronikus jeleit. A tetováláshoz egy mini jeladó és egy napelem is kapcsolható, így az áramellátás és a vezeték nélküli jeladás is megoldott.

Todd Coleman, a biotechnika professzora korábban drónokat, vezető nélküli repülőgépek irányítását valósított meg sikeresen önkéntesek homlokára helyezett elektródákkal. Ezekre az eredményekre alapozták mostani kísérletüket, amikor is az elektródákat már az elektronikus tetoválás helyettesítette.

Gondolatátvitel, technikai megoldással

 

Ezzel a technikával nem csak a gépek irányítása válik lehetségessé, hanem a gondolatátvitel is megvalósítható. Ennek alapja, hogy miközben szavakat formálunk gondolatban, közben a torkunkon lévő izmok automatikusan mozognak. Ez a jelenség a szubvokalizáció. A torokra helyezett elektronikus tetoválás képes ezeket a mikroméretű izommozgásokat érzékelni és értelmezni. Coleman és csapata ezt a jelenséget használta ki, hogy a kigondolt szavakat beszéddé alakítsa az Apple, Siri beszédfelismerő alkalmazásának segítségével.

Coleman szerint: „Ma már megoldható, hogy úgy beszéljünk egy ismerősünkkel okostelefonunk segítségével, hogy közben nem mondjuk ki a szavakat, csak kigondoljuk őket.”

 

A gépek gondolattal történő irányítása nem teljesen új, de a Kaliforniai Egyetem kutatói az elektronikus tetoválás segítségével rendkívül olcsóvá és könnyen alkalmazhatóvá tették azt. Bár Coleman szerint az agyi implantátumok egyelőre még hatékonyabbak a gondolatok értelmezésében, Miguel Nicolelis, a Duke Egyetem ideggyógyász professzora szerint a jövő az elektronikus tetoválásoké, mert azok sokkal könnyebben kezelhetőek. A kutatások távlatai óriásiak, a technológia segítségével megvalósított telepátia és telekinézis mindennapjaink részévé válhatnak a közeljövőben.

Mi is az  e-tetoválás?

Az e-tetoválás koncepcióját 2011-ben vetette fel John Rogers, az Illinois-i Egyetem munkatársa. A kutató abból indult ki, hogy a bőr hőmérsékletének rendkívül pontos, akár tized Celsius-fokokra való méréséből következtetni lehet az adott személy pszichológiai és az egészségügyi állapotára, ezért hasznos lenne egy folgyamatosan mérő eszköz. Az egyetemen mostanra kifejlesztett e-tetoválás vékony és hajlítható, segítségével a bőr hőmérséklete bármikor, akár hosszú távon is rögzíthető – írja az SG.hu.

Fotó: University of Illinois, Beckman Institute

Jelenleg a bőr hőmérsékletének ilyen precíz mérése csak különleges infrakamerákkal lehetséges, ezek az eszközök pedig körülbelül 250 000 dollárba kerülnek. A Nature Material szaklapban bemutatott fejlesztés semmivel sem marad el az infrakamerás módszer mögött, ugyanakkor annál sokkal olcsóbb.

forrás: celon.hu., hvg.hu

Hirdetés


Hirdetés betöltése...