Rövidhír az USA-ból: “Letöltöttem életfogytig tartó börtönbüntetésemet, mert meghaltam pár percre, tehát szabadon távozhatok!”


Hirdetés


…-gondolta az elítélt. A tényleges életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélt, ma 66 éves Benjamin Schreibert egy 1996-ban elkövetett halálos késelésért ítélték el. Négy évvel ezelőtt azonban a férfi egy vesekő miatt szepszist kapott, és leállt a szíve. Azonnal kórházba szállították, sikerült az újraélesztése. Ügyvédje ezután bírósághoz fordult, és azzal érvelt védence szabadon bocsátása mellett, hogy mivel Schreiber

Benjamin SchreiberFotó: Iowa Department of Corrections

A klinikai halál állapotában volt, meghalt, következésképpen le is töltötte az életfogytig tartó börtönbüntetését. Bebörtönzése tehát jogellenes, és azonnal szabadlábra kel helyezni! – fogalmazott beadványában az ügyvéd.

Egy alsóbb fokú bíróság már elutasította a kérvényt, az iowai fellebbviteli bíróság ezt a döntést hagyta helyben pénteken. A háromtagú bíróság eredetinek tartotta az elítélt és ügyvédje beadványát, de – mint a végzés fogalmazott – nem bizonyult meggyőzőnek. Amanda Potterfield bírónő azzal érvelt: Schreiber „vagy életben van, és akkor börtönben kell maradnia, vagy halott, de akkor a beadvány nem valódi”. Benjamin Schreiber nem lehet halott, ha képes volt aláírni a beadvány jogi dokumentumait – mutatott rá az éles szemű bíró.

A New York Times megjegyezte, hogy Schreiber esete különös, de nem egyedi. A két New York-i rendőr meggyilkolásáért életfogytiglanra ítélt Jerry Rosenberg 1988-ban szintén azzal az érveléssel próbált szabadulni az életfogytig tartó börtönbüntetésből, hogy beteg volt, és egyszer leállt a szíve. A bíróság akkor is elutasító döntést hozott, mondván: Rosenberg „jogilag nem halt meg, erről tanúskodik jelenléte a tárgyalóteremben”. (MTI)

Hirdetés


Hirdetés betöltése...