Rágózol? Feltétlenül olvasd el ezt!


Hirdetés


Ha Te is rendszeresen rágózol, nem árt, ha az előnyök mellett megismered a dolog hátulütőit is. Manapság már szinte minden táskában ott lapulnak a lehelet felfrissítésére és az unaloműzésére alkalmas csemegék. Íz- és színkombinációik száma a végtelennel vetekszik, így mindenki megtalálhatja a fogára valót.

A rágózás pozitív hatásai

Ha a rágóra gondolunk, először is a friss lehelet jut eszünkbe. A rágó azonban olyan problémák esetén is segítségünkre lehet, amikre nem is gondolnánk.

Brit kutatók kimutatták, hogy az étkezés után fogyasztott cukormentes rágógumi semlegesíti a szájüreg savas kémhatását, aminek következtében megakadályozza a kismértékű fogszuvasodást. Így a hatása főétkezések között (étkezés után) a legkedvezőbb. Állítólag az állandó nassolás legyőzésben is segít a rágózás, ugyanis a folyamatos, mentolos ízű rágcsálás mellett megszűnik az édesség iránti vágy.

Amikor rágózol, “becsapod” a szervezeted, aki rágás hatására elkezdi az emésztő folyamatokat: beindul a nyáltermelés, a hasnyálmirigy enzimtermelése, a bélmozgás, és mindez anélkül, hogy azután bármilyen táplálék kerülne a szervezetbe. Emiatt a különböző bélműtétek után sőt, az emésztőrendszeri rákból való felépülés folyamatában is nagy segítség a rágózás.

Negatívumok

A fent említett emésztő-folyamatok téves beindulása puffadáshoz vezet a várt táplálék elmaradása miatt. Az emésztés következtében keletkező gyomorsav pedig – mivel nincs mit lebontania- károsíthatja a gyomor nyálkahártyáját, hosszútávon gyomorfekélyt okozhat.

A cukormentes rágógumik édesítésre felhasznált anyag, az úgynevezett szorbit, hashajtó hatású. Ha állandóan rágózol, kilazulhat az állkapcsod is, ami komoly fájdalmakhoz vezethet a kopás miatt. Szinte minden rágógumi édesítéséhez használnak aszpartámot, ami egy nagyon veszélyes anyag. A szervezetben rákkeltő anyagokká, és többek között formaldehiddé (aminek belégzése halálos), később hangyasavvá bomlik, és az idegeket is károsítja. (Ez az anyag nem csak rágógumiban található meg, hanem például az energiaitalokban és a kólában is.)

Tehát, ha minden nap elfogyasztasz egy rágót, az még nem a világ vége, de azért nézzünk néhány mellékhatást, amik nagyobb dózis hatására mutatkozhatnak:

– haj elvékonyodása, hajhullás,
– egyensúlyzavarok,
– szapora szívverés,
– látászavarok,
– álmatlanság,
– hasmenés, hasfájás.

Érdekességek

– A rágózás fejleszti, serkenti az agy memorizálásra használt részét, a hippokampuszt, így főleg az idősebbeknél ajánlják a rágózást, hogy elodázzák a memória romlását.
– Az első “rágógumi” a gumifa megszáradt nedve, a kaucsuk volt.
– A rágó azért lett először rózsaszín, mert nem volt kéznél más színű ételfesték.
– Vannak nikotintartalmú, leszokást segítő rágógumik is.

A rágózás önmagában jót is tehet, felfrissít, hiszen nem mindig van lehetőségünk napközben fogat mosni. Azonban túlzásba vitt fogyasztása függőséghez vezethet, és mint tudjuk, a függőség igencsak a negatív véglet.

Forrás: csakmiketten.hu

Hirdetés


Hirdetés betöltése...