Pácolt sajt üvegben


Hirdetés


Imádom a pácolt sajtokat! Annyira nyári hangulata van kibontani egy-egy üveggel, majd abból az utolsó csepp olajat is feltunkolni egy darab kenyérrel.

pacoltsajtA legnagyobb hiba, amit egy pácolt sajttal elkövethetünk, hogy nem dugjuk jó mélyre a hűtőben, és megeszi a család, vagy hogy nem feledkezünk meg róla egy hétig, és mi magunk esszük meg. Átlagosan egy hét pácolás tesz jót neki, és az sem, ha két hét alatt elfogy, de egyszer sikerült egy hónapig a hűtőben tartani véletlenül, ugyanis tényleg elfelejtettem, és semmi baja nem történt.

Fontos, hogy a levegőbuborékokat rázogassuk ki belőle, aztán adjuk meg neki az időt, amíg az olaj elvégzi a dolgát: a sajtból és a fűszerekből egy nagyon kellemes elegyet képez.

Milyen sajtot lehet pácolni? Tulajdonképpen bármilyet, de egy trappistát nem nagyon érdemes. Volt ilyen próbálkozásom, chilibe, köménybe, és oregánóba pácoltam, némi sóval és fokhagymával. Jobb lett, de még így is inkább csak az olajat lehetett értékelni, úgyhogy szerintem maradjunk a nagy klasszikusoknál: feta és más fehér sajtok, juhsajt vagyis gomolya
camembert vagy más lágy sajtok, keményebb kéksajtok, grillezni való sajtok.

pacoltsajt2Egyik kedvencem a pácolt kéksajt.
Hozzávalók: 20 dkg kéksajt (én az olcsóbb Danish blue-t választottam), 5 szem borókabogyó, 3 szem egész bors, 1 kávéskanál mustármag, 1 szál újhagyma, 3 zsályalevél, 2 gerezd fokhagyma, 2 dl extraszűz olívaolaj.

A kéksajt meglepően finom a borókabogyóval! Szerintem ez alap mellé, aztán a többi opcionális, lehet cserélgetni, elhagyni pótolni. Én a fokhagymát mindig egyben teszem bele, és csak egy kicsit ellapítom, ugyanúgy, mint a borókát. Ha kerül bele zöldfűszer, mint esetünkben a zsálya, akkor azt egy picit elmorzsolom a tenyereim között, hogy az olaj jobban átvegye a fűszer illóolajait. 

Forrás: fuszereslelek.blog.hu

Hirdetés


Hirdetés betöltése...