“Őrületesen közel lesz” mikor elhalad egy aszteroida a Föld mellett, a műholdak már “majdnem” veszélyben lesznek!


Hirdetés


Egy házméretű aszteroida fog elhaladni a Föld mellett október 12.-én, mintegy 44 ezer kilométernyi távolságban, a Hold röppályáján belül – közölte az Európai Űrügynökség (ESA).

Ez a Föld-Hold távolságnak egynyolcada, és az aszteroida éppen elkerüli a Föld körül mintegy 36 ezer kilométeres távolságban keringő úgynevezett geostacionárius műholdakat.

“Nem fog becsapódni a Földbe. Ez a legfontosabb dolog, amit el kell mondani” – közölte Detlef Koschny, az ESA Föld-közeli objektumokkal foglalkozó részlegének vezetője.

A TC4 nevű, mintegy 15-30 méteres aszteroida 2012 októberében is elsuhant a Föld mellett, akkor viszont kétszer ekkora távolságban. A kutatók számítottak rá, hogy az aszteroida visszatér, azt azonban nem tudták, mennyire kerül közel. A chilei Atacama-sivatagban működő nagyon nagy teleszkóp (VLT) segítségével viszont sikerült követni az aszteroidát és meghatározni a távolságát.

600_4_c428677

“Őrületesen közel van” – mondta Rolf Densing, a németországi Darmstadtban lévő európai űrkutatási operációs központ vezetője.

Hozzátette: a Földtől legtávolabbi műholdak 36 ezer kilométerre vannak, úgyhogy ezeket épphogy elkerüli az aszteroida. Ugyanakkor kiemelte, hogy nem kell aggódni emiatt, mivel a számítások megbízhatóak.

A 2012 TC4 csütörtökön, magyar idő szerint 7 óra 41 perckor lesz a legközelebb bolygónkhoz. Az égitestet szabad szemmel nem lesz látható, igaz, az európai csillagvizsgálók október 11-12-én éjszaka megfigyelhetik.

MTI

Hirdetés


Hirdetés betöltése...