Nyílt levél minden palackozott vizet fogyasztóhoz


Hirdetés


Nagyon sokszor, nagyon sok embernek el akartam már mondani, de mivel eddig ezt nem tettem meg, gondoltam most, a Víz Világnapján elmondom mindenkinek. Miért kell költeni ásványvízre? Miért kell terhelni a környezetünket üres PET palackokkal? Miért félünk a csapvíztől? A ivóvíz készleteink végesek, ezt most még nem vesszük komolyan, de sajnos a gyermekeink, unokáink életébe már kritikus vízhiány lesz! Tegyünk azért, hogy ezt lassítsuk!

Mióta félünk a csapvíztől?

Emlékszem, gyerekkoromban fel sem merült, hogy ne a csapból igyuk a vizet, ha pedig nyáron jött a szörp szezon, előkerült a szódásszifon. Sőt tovább megyek, a kerti fúrt kútból is ittunk, ami ma már szinte bűn, főleg ha gyereknek akarunk kútvizet adni, jön a szidalmazás, hogy gondos anyuka nem csinál ilyet!

Aztán valahogy a ’90-es években ahogy ránk tört a fogyasztói társadalom és egy csomó olyan dologhoz hozzájutottunk, amiről korábban nem is hallottunk, szépen megvetette a lábát a palackozott víz is. Ma pedig már ott tartunk, hogy csak és kizárólag azt merjük meginni, és a konyhai csapból folyó ’valami’ maximum mosogatásra jó.

Te miért cipekedsz?

Nem akarok álszent lenni, én is évekig cipeltem haza az ásványvizet, de ennek körülbelül 7 éve véget vetettem. NEM vagyok hajlandó pénzt adni azért, ami a csapból is folyik és NEM akarom a már így is túlterhelt bolygónkat további pet palackokkal terhelni.Így is van olyan helyzet, hogy veszek 1-2 palackkal mert nem vittem magammal eleget, de már nem űzöm azt a sportot, mint rengeteg ember, hogy két kézben összesen 18 kg vízzel menetelnek.

palackozottvíz

Te is tudsz tenni a vizeink védelméért!

Arra kérek mindenkit, hogy álljon meg egy perce és gondolkodjon el azon, hogy mit tesz és mit tehetne még azért, hogy megóvjuk törékeny természeti értékeinket! Ha csak pet palackból kevesebb kerül a szeméttelepre (vagy az árok szélére) már előrébb vagyunk. Sok kicsi sokra megy!

Most jöjjön néhány elgondolkoztató tény:

  1. Magyarországon évente 80 millió pet palack kerül a szemétbe*
  2. A szelektíven gyűjtött hulladékoknak (össz hulladék csupán 10%-át gyűjtjük szelektíven) is csupán töredéke kerül újrahasznosításra*
  3. 1 db pet palack lebomlási ideje körülbelül 1000 év!**
  4. 1 liter palackozott víz előállításához 3-7 liter vízre és 0,17 liter olajra van szükség!***
  5. 1 liter csapvízhez pontosan 1 liter vízre van szükség!
  6. Az ásványvíz felszínre hozásához, csomagolásához és a felhasználás helyére történő szállításához szintén rengeteg erőforrás kell, amely erősíti az üvegházhatást.(Főleg ha az a víz nem is hazánkba kerül palackozásra, hanem külföldről érkezik).

Megéri ez a hatalmas környezetszennyezés, hogy palackos víz kerüljön az asztalra? Magyarországon a csapvíz az egyik legszigorúbban ellenőrzött élelmiszer, nyugodtan fogyasztható!

Ha utáljuk a csapvizet, akkor nem csupán a palackos víz az egyetlen alternatíva

Tudom, most jönnek azok, hogy de mi minden van a csapvízben. Igen, lehetnek benne szennyeződések, amelyek az esetlegesen elavult csőrendszerben kerülnek bele, de erre vannak gépészeti megoldások, hogy ki lehessen szűrni. A másik kedvenc ellenvetésem, hogy baktériumok lehetnek benne, amitől betegek leszünk. Igen, néha lokálisan a vízhálózatba szokott szennyezés kerülni, de a palackos víz sem biztosíték. Nincs egy éve, hogy az egyik nagy lánc visszahívta a saját márkás vizét, mert olyan fertőző baktériumokkal volt tele, amelyek szinte csak bizonyos kórházi osztályokon üthetik fel a fejüket.

csapvíz

Ha pedig a klórtól és egyéb anyagoktól büdösnek vagy fura ízűnek érezzük, akkor szerezzünk be egy konyhai vízszűrőt és merjük megint meginni a csapvizet! Szénsavas vízért pedig poroljuk le a régi szódás szifont vagy szerezzünk be egy szódagépet! Ha valakinek fontos az anyagi oldala is ennek az egész történetnek, vegyen elő egy kockás papírt és számolja ki évente mennyit költ palackos vízre!

Ha Te is kiállsz a környezeti értékekért és a környezetünk védelméért, akkor nyomj egy lájkot!

forrás: smarta.blog.hu

* http://greenfo.hu/hirek/2016/12/25/magyarorszag-egyre-roszabbul-teljesit-csak-a-hulladek-10-at-szelektaljuk?referrer=rss

** https://thewaterproject.org/bottled-water/bottled_water_wastefulhttp://www.belmont.edu/green/bottled_water.html

*** https://www.theguardian.com/environment/2008/feb/10/water.foodanddrink

Hirdetés


Hirdetés betöltése...