Napi egy tojás csökkentheti az agyi érkatasztrófa kialakulásának kockázatát.


Hirdetés


Egy új tanulmány szerint napi egy tojás elfogyasztása 12 százalékkal csökkentheti az agyi érkatasztrófa kialakulásának kockázatát.

A szakemberek olyan 1982 és 2015 között készített tanulmányokat elemeztek, amelyek a tojásfogyasztás és az iszkémiás szívbetegségek, valamint a stroke közötti kapcsolatot vizsgálták.

A Journal of the American College of Nutrition táplálkozástudományi folyóiratban közölt eredmények szerint napi egy tojás elfogyasztása nincs összefüggésben az iszkémiás szívbetegségek kialakulásával, és 12 százalékkal csökkenti az agyi érkatasztrófa kockázatát.

s

Az amerikai EpidStat Intézet munkatársaként dolgozó Dominik Alexander, a tanulmány vezetője szerint további vizsgálatokra lesz szükség a tojásfogyasztás és a stroke-kockázat közötti kapcsolat feltárásához.

Mint fogalmazott, a tojás tele van antioxidánsokkal, amelyekről kimutatták, hogy csökkentik az oxidatív stresszt és a gyulladást; a fehérje pedig az alacsony vérnyomással van összefüggésben.

A tanulmány szerint egy nagy méretű tojás hat grammnyi magas minőségű fehérjét, továbbá luteint és zeaxantint – ezek antioxidánsok -, illetve E-, D-, és A-vitamint tartalmaz.

A tanulmány az Amerikai Tojásbizottság támogatásával készült.

MTI

Hirdetés


Hirdetés betöltése...