Nagyon megijedt a világ, az új szupervariánstól….zuhannak a tőzsdék, utazási tiltások, rendkívüli bejelentések!


Hirdetés


Számos kutatót és virológust tölt el aggodalommal a koronavírus egy új variánsának a megjelenése, amely egyes vélekedések szerint akár újabb járványhullámok kialakulását is okozhatja. A kialakult helyzetre reagálva az Egészségügyi Világszervezet (WHO) rendkívüli ülést tart pénteken, amelynek keretében megvitatják, mit jelenthet a koronavírus-vakcinák és az alkalmazott kezelések szempontjából a napokban felfedezett új variáns rendkívül sok mutációt tartalmazó tüskefehérjéje.

Összesen 10 esetben állapították meg, hogy a koronavírus-fertőzést ez az új variáns okozta. A rendkívül alacsony regisztrált esetszám ellenére komoly aggodalmakat váltott ki kutatókból, ugyanis a vizsgálatok azt mutatják, hogy a B.1.1.529 variáns összesen 32 mutációt tartalmaz a tüskefehérjéjén, vagyis pont azon a részén, amelyet a legtöbb vakcina arra használ, hogy beindítsa az immunrendszer védekezőképességét a fertőzéssel szemben.

Még nem sokat tudunk erről, amit tudunk az az, hogy ez a variáns nagyszámú mutációval rendelkezik

– jelentette ki Maria Van Kerkhove, a WHO járványügyi szakértője a CNBC beszámolója szerint. Egyben hozzátette, hogy aggodalomra az ad okot, hogy ha egy variáns ennyi mutációval rendelkezik, az hatással lehet a vírus viselkedésére.

Az új koronavírus-variánst először Botswanában észlelték, ahol mostanra már három esetet is regisztráltak. Dél-Afrikában további hat fertőzöttről derült ki, hogy az új variáns miatt betegedett meg, míg további egy esetről Hongkongban számoltak be.

Guardian beszámolójából kiderült az is, hogy a tudósok kiemelten figyelik majd az új variánst, hátha bármilyen jelét látják annak, hogy begyorsulva, szélesebb körben kezd el fertőzni. Néhány dél-afrikai virológus máris aggódik, a közelmúltban ugyanis pont Gauteng tartományban kezdett emelkedni az esetszám, ahol az új variánst észlelték.

Dél-Afrika több mint 1200 új fertőzésével a napi fertőzési ráta jóval alacsonyabb, mint Németországban, ahol az új megbetegedések jelenleg is emelkednek. Az új variáns mutációinak sűrűsége azonban félelmet kelt, hogy nagyon fertőző lehet, ezért a tudósok korán megkongatják a vészharangot.

„Ez a változat meglepett minket, nagy ugrásszerű fejlődést mutat, sokkal több mutációt mutat, mint amire számítottunk, különösen a Delta nagyon súlyos harmadik hulláma után” – mondta Tulio de Oliveira, a KwaZulu-Natal Kutatási és Innovációs Sequencing Platform igazgatója.

A B1.1.529 variáns „nagyon szokatlan mutációkonstellációt” tartalmaz, csak a tüskeproteinben több mint 30 mutáció található – mondta Mr. de Oliveira. Az ACE2 receptoron – azon a fehérjén, amely segít a koronavírus belépési pontjának megteremtésében az emberi sejtek megfertőzéséhez – az új változat 10 mutációt tartalmaz. Összehasonlításképpen a Beta változatnak három, a Delta változatnak kettő van – mondta Mr. de Oliveira.

Dr. Tom Peacock, az Imperial College London virológusa egyetért Oliveirával. Peacock egy genommegosztó weboldalon közzétette az új variáns részleteit , megjegyezve, hogy „a tüskemutációk hihetetlenül nagy száma arra utal, hogy ez komoly aggodalomra adhat okot”. Peacock egy sor tweetben azt mondta, hogy „nagyon-nagyon sokat kell figyelni a szörnyű tüskeprofil miatt”.

Az új törzsről szóló hírek megjelenése után az Egyesült Királyság bejelentette, hogy ideiglenesen megtiltja a Dél-Afrikából és öt szomszédos országból (Namíbia, Lesotho, Eswatini, Zimbabwe és Botswana) érkező járatokat az új covid-változat miatti aggodalmak miatt. Az utazási korlátozások péntek délben lépnek életbe, és egy elővigyázatossági intézkedés az új változat terjedésének kordában tartására – mondta Sajid Javid egészségügyi miniszter. A hat afrikai ország vasárnaptól felkerül az Egyesült Királyság vörös listájára, ezért az utazóknak érkezéskor a szállodákban kell karanténba kerülniük.

„A változatok világszerte történő szoros megfigyelésének részeként tudomásunkra jutott egy új, potenciálisan aggasztó variáns terjedése” – mondta Javid közleményében, hozzátéve, hogy az új törzset jelenleg vizsgálják.

Izrael is megtiltotta az utazást a hat országból, valamint Mozambikból, Dél-Afrika másik szomszédjából – közölte a BNO News tweetében, az információ forrására nem hivatkozva.

Az új „delta” variáns megjelenésével kapcsolatos félelmek hirtelen megugrása elegendő volt ahhoz, hogy csütörtökön határidős dömpinget idézzen elő, és az S&P 500 határidős jegyzése 0,6%-ot esett 10:20-kor Tokióban, miután egy új koronavírus-törzsről értesültek Délen. Afrika. A Nasdaq 100 kontraktusai 0,3%-kal estek vissza (a technológiai/növekedési részvények általában sokkal jobban teljesítenek a bezárás idején, mint az értékük), az MSCI Asia-Pac index pedig 1,4%-kal esett vissza, mivel fokozódtak a Dél-Afrikában felfedezett új koronavírus-változat miatti aggodalmak. a piacok szűkebb likviditásával.

Az ázsiai részvények benchmarkja szeptember 29-e óta a legrosszabb napját “éli”, mivel a Dél-Afrikában észlelt legújabb Covid-19-változatról szóló hírek eladását súlyosbította a szűkös likviditás. Az MSCI Asia Pacific index 1,4%-ot zuhant, a pénzügyi és technológiai részvények húzták a legnagyobb mértékben a széleskörű eladási hullámot. A japán részvények csökkentek, ami Ázsiában veszteséget okozott, a jen pedig erősödött, miközben néhány kereskedő elment a hálaadás ünnepére.

Hirdetés


Hirdetés betöltése...