Müller Cecília: Még messze nincs itt a nyitás ideje


Hirdetés


A Magyarországon használt PCR-tesztek háromféle antigént, így az összes mutánst ki tudják mutatni – hangsúlyozta Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs csütörtöki tájékoztatóján.

Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs csütörtöki tájékoztatóján elmondta: több mint 1,4 millió embert oltottak eddig be. A járványgörbe meredeken ível fölfelé. Minden nap döntögetjük a csúcsokat.

Több vírusvariáns van, amit a PCR-tesztek nem tudnak kimutatni.

A Magyarországon használt PCR-tesztek háromféle antigént is ki tudnak mutatni, így az összes mutánst kimutatják.

Sok országban a PCR-tesztek csak egyféle vírus kimutatására képesek.

Müller Cecília felhívta a figyelmet arra, hogy mindenki halassza el a tennivalóit, hacsak teheti. Úgy fogalmazott, hogy nehéz hetek jönnek, a matematikusok szerint egy-két hétig mindenképpen.

A szennyvízadatok is ezt mutatják.  Jelenleg 10 386-an szorulnak kórházi ellátásra, 1170-en lélegeztetőgépen vannak.

​Messze nincs itt a nyitás ideje

– mondta Müller Cecília, aki szerint az emberek egy része nyitást, más része szigorítást követel.

Fontos, hogy mindenki fogadja el a meghozott szabályokat, bízzon a magyar szakemberekben. Hangsúlyozta, hogy megdőlt a halálozási rekord, fiatal áldozatok is vannak.

Az országos tiszti főorvos szerint a szükségtelen találkozásokat most mindenki kerülje, ugyanazok a higiéniés szabályok érvényesek mint egy éve: kézmosás, távolságtartás, maszkviselés.

Az első hullám idején elegendő volt egy zárt teremben a távolságtartás ahhoz, hogy ne fertőzzük meg egymást, most maszk nélkül negyedóra alatt megfertőzik egymást az emberek.

​Müller Cecília arról is említést tett, hogy

54 ezer Moderna vakcina érkezett ma, valamint 21 600 AstraZeneca.

Utóbbiból 74 ezernek kellett volna érkeznie. ​Várhatóan a jövő héten is kevesebbet kapunk majd. Az önkormányzatok segítségét az adminisztrációban kérték.

Müller Cecília hangsúlyozta: abban bízik, hogy sikerül megtörni a harmadik hullámot. Ehhez fontos, hogy minden regisztrált időst beoltsanak. Sokan türelmetlenek a korlátozások miatt, sokan szabadulnának már, ám nagyon nehéz az előttünk álló néhány hét.

Az országos tiszti főorvos türelmet kért, kijelentette, hogy a szakemberek mindent megtesznek, hogy a lehető legkorábban mindenki megkapja az oltást. Ahogy beérkeznek a vakcinák, azokat be is adják.

​Folyik a Debreceni Egyetemmel közösen a magyar koronavírus-vakcina előállítása is

– fogalmazott Müller Cecília, aki hozzátette: a hazai gyártásnak az lesz a nagy előnye, hogy a Magyarországon izolált törzseket dolgozzák fel, így pont ugyanolyan hatásos lesz, mint az itt lévő vakcinák. Folyamatosan értékelik az eredményeket, és majd jöhetnek a klinikai vizsgálatok is – tette hozzá.

Az országos tiszti főorvos szerint a bezártság elviselhetőbb, ha naponta sportolunk, az egyéni sport engedélyezett, menjünk ki a szabadba.

Szerdán 336 rendőri intézkedés történt

a kijárási tilalom, a közterületi magatartási szabályok, a csoportosulások és a gyülekezések tilalmának megszegése miatt – közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a csütörtöki online sajtótájékoztatón.

Kiss Róbert jelezte, hogy ezzel – a tilalom november 4-ei bevezetése óta – már 51 516 emberrel szemben intézkedtek a kijárási tilalom megszegése miatt.

Az alezredes elmondta, hogy szerdán a maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt 567 személlyel szemben intézkedtek a rendőrök, így a járványügyi készültségi időszak védelmi intézkedéseiről szóló kormányrendelet

szeptember 21-ei hatályba lépése óta 34 490 rendőri intézkedés történt ilyen ügyben.

Hozzátette: a szerdai 567 intézkedésből 567 közterületen történt, közülük 136 embert figyelmeztettek, 237-en helyszíni bírságot kaptak, 180-at pedig feljelentettek. Tömegközlekedési eszközökön és várakozóhelyein nyolc, míg a kereskedelmi üzletekben és bevásárlóközpontok területén hat ember ellen léptek fel a rendőrök szerdán a maszkviselési szabályok megszegése miatt szerdán.

Kiss Róbert tájékoztatása szerint a boltokra, vendéglátóhelyekre, szálláshelyekre és szabadidős létesítményekre vonatkozó szabályok megszegése miatt eddig 953 rendőri intézkedésre volt szükség. Ebből 301 esetben az üzemeltető vagy a tulajdonos mulasztása volt megállapítható, 652-szer pedig az üzletek korlátozott nyitva tartására vonatkozó szabályokat nem tartották be.

Szerdán a vendéglátóhelyekre vonatkozó szigorúbb szabályok megsértése miatt nem kellett intézkedni – mondta az alezredes. Kiss Róbert kiemelte: az elmúlt napon 67 rendőri intézkedésre volt szükség a tranzitszabályokat megsértőkkel szemben. Az átutazókat tavaly szeptember óta ellenőrzik, a szabályokat be nem tartók ellen eddig 13 712-szer lépett fel a rendőrség.

Hozzátette: a határokon jó ütemben lehet közlekedni, csak a röszkei autópálya határátkelőhelyen kell a tehergépjárműveknek ki- és belépő oldalon egyaránt háromórás várakozási időre számítani.

Hirdetés


Hirdetés betöltése...