Mit “kell” tenni, hogy szerencséd legyen, ha kéményseprővel találkozol!


Hirdetés


Régen nyírfaseprűvel söpörte a kéményt a kéményseprű, abból egy darabot letörni szerencse, akárcsak kihúzni egy szőrszálat a keféből – mondta Király Péter kéményseprő a Kossuth Rádió Szombat reggel című műsorában.

1932-ben egy bécsi kéményseprőmester arról számolt be, hogy régen, amikor a városok körül még erdők voltak, és mentek az emberek vadászni, ha szénégetővel találkoztak, azt gondolták, szerencséjük lesz. Ezt a hagyományt vette át a szintén kormos kinézetű kéményseprő.

Kéményseprők1

A leginkább logikus magyarázat arra, miért ítéli meg pozitív figuraként a kéményseprőt a lakosság: megóvja őket a tűzesetektől, ezért hálásak. Ráadásul korábban olyan hiányszakma volt a kéményseprés, hogy egy megyét egy ember látott el, így ritkaságszámba ment, ha az ember egy kéményseprővel találkozott.

Újév napján felkeresték a kéménytulajdonosokat kis adományért. Eleinte kis köszöntőket tartalmazó képeslapokat, később fali naptárakat osztogattak. Vámos Csaba kéményseprőmester arról beszélt: úton-útfélen leszólítják az emberek, hadd öleljék meg, hadd fogják meg a gombját. Ez a babona az emberekben még mindig él – szögezte le.

Hirdetés


Hirdetés betöltése...