Mindössze 200 lakosa van Európa legmagasabban fekvő falujának, de már több ezer éve élnek itt!


Hirdetés


Európa ( kontinens ) legmagasabban fekvő ( amennyiben eltekintünk attól, hogy jelenleg is megoszlanak a vélemények arról, hogy a kaukázusi ország úgy általában is Európához vagy Ázsiához tartozik-e ) települése Grúziában található, 2100 méter magasságban! A falu neve: Ushguli.

Ushguli hivatalosan 4 kisebb falvat foglal magában: Zhibianit, Chvibianit, Chazhashit és Murqmelit. Ha ránézünk a következő képre, nem is csodálkozunk azon, hogy a régi, XII. századból fennmaradt épületeikkel felkerültek az UNESCO Világörökségi listájára.

Ushguli_towers_in_Svaneti,_Georgia

Magas elhelyezkedésének köszönhetően Ushgulit átlagosan 6 hónapig hótakaró borítja, és néha a hóhelyzet olyan súlyos, hogy a hely közúton megközelíthetetlenné válik. A legközelebbi város 50 kilométerre van. A lakosok ősei több ezer éve élnek a magas hegyek között, így tudtak fent maradni az állandó perzsa, török megszállások alatt, ugyanis a háborúk tulajdonképpen nem érték el őket, “alattuk” zajlottak.  Ennek ellenére magas kőfalakkal, és tornyokkal vették körbe magukat, ez látható a képen!

Ushgulit a nehéz körülmények miatt csupán 200-an lakják, akik nagyjából 70 családot tesznek ki. Van egy iskolájuk is, így gyermekeik megkaphatják a szükséges oktatást. Ushguli igazi “csemege” a turistáknak. Viszonylag sokan keresik fel, hisz itt valóban olyan látvány, és látnivaló fogadja az utazót, amit csak kevés helyen lehet már megtalálni a világban. A hivatalos nyelvük a szván, amit már 4 ezer éve!! beszélnek a völgyben!

2022-re betonozott út épül a legközelebbi várostól Aluda-tól, így utána Ushguli “elveszitheti” egyedülálló varázsát, de ugyanakkor fontos is ez, hisz a gyerekek hamarabb kaphatnak orvosi ellátást, illetve minden szükséges dolog, ami javíthat az itt élők életén, könnyebben juthat el a faluba – mondta el Mevluti Charkseliani, a helyi Néprajzi Múzeum tulajdonosa – Nem félünk a változástól. Amitől félünk, az a veszteség…

 

Szerző: diabetika.hu

Hirdetés


Hirdetés betöltése...