Miért van jó hatással a feketebors az egészségünkre?


Hirdetés


Az ókori világban annyira egészséges volt a feketebors, hogy a pénzt helyettesítő eszközeként is szerepelt, gyakran a pénzt helyettesítették vele. Az igencsak aromás aprócska fűszer, ételeink nélkülözhetetlen ízesítője. Ezen kívül pedig, ha okosan és tudatosan használjuk, jótékony hatással van egészségünkre is.

A feketebors átható íze stimulálja az ízlelőbimbókat, ezáltal a gyomorban elindul a savképződés, ami az egészséges emésztés elengedhetetlen része. Elégtelen savtermelés következtében gyomorégés és emésztési zavarok lépnek fel. A bors a sóval ellentétben stimulálja a vízvisszatartást, így szerepe van a szervezetben felgyülemlett víz gyorsabb kiürítésében, stimulálja az izzadást, mely által távoznak a méreganyagok is.

Kisebb konyhai sebesülés, vágás esetén a feketebors segít a vérzés hamarabbi elállításában, és fertőtleníti a sebet is. A benne található piprein nevű anyag nem csak a prüsszentésünkért felelős, hanem nagy szerepet játszik a rák megelőzésében és a vértolulások feloldásában is.

Egy tanulmány szerint pedig befolyásolja az új zsírsejtek kialakulásáért felelős gének tevékenységét, szabályozza a koleszterinszintet. Számos tápanyagot, mangánt, K-vitamint, rostokat, vasat tartalmaz.

Forrás: twice.hu

Hirdetés


Hirdetés betöltése...