Miért ivott nyers tojást Rocky? Lehet nyers tojást fogyasztani?


Hirdetés


Ha láttátok a Rocky filmeket, akkor láttátok ezt a jelenetet is! Íme a legendás  tojás ivós rész:

Na de ennek van értelme? Hát a válasz alapvetően egyszerű, nincs…Hogy miért? Sok esetben igaz, hogy a nyersen fogyasztott táplálék több hasznos tápanyagot, vitamint tartalmaz, de ez a tojásra nem feltétlenül igaz! A nyers tojás fogyasztásánál, ráadásul fennáll a szalmonella madárinfluenza és egyéb fertőzések esélye. Azért ez manapság a korszerű fertőtlenítési szabályok, eljárások miatt elég ritka, de az esélye azért nem 0%.

A másik problémát pedig egy avidin nevű enzim jelenti.  Ez a tojásfehérje egyik alkotóeleme, amely ki mennyiségben található a tojásban, de hatás ellenben problémás is lehet. Ugyanis képes megkötni a biotint ( biotin, más néven B7-vitamin a vízoldható vitamin ) így megakadályozza annak felszívódását. Hőkezelés hatására azonban az avidin elveszíti aktivitását!

Másik probléma, hogy a nyers tojás, a szervezet számára, gyakorlatilag emészthetetlen, vagyis szinte semmi hatással sincs, sőt akár megterhelheti is a szervezetet! A fentiek természetesen azért ne ijesszenek meg a tojás fogyasztásától, de a nyers tojás fogyasztása helyett inkább a hőkezelt tojást javasoljuk. A fertőzésveszély ( főleg nyáron ) akár pont elég indok, hogy így tegyél!

 

Hirdetés


Hirdetés betöltése...