Mi történik, amikor az ember először meditál?


Hirdetés


Számos tanulmány részletezi, hogy mi történik a hosszú távon meditálók agyában, de mi történik po…

Számos tanulmány részletezi, hogy mi történik a hosszú távon meditálók agyában, de mi történik pontosan azokkal az emberekkel, akik először meditálnak?

Sara Lazar, a Harvard kutatója nagy ismertségre tett szert annak ismertetésével, hogy az agyban hogyan növekszik a szürkeállomány, amikor az emberek meditálnak. (1) Más tanulmányok kimutatták, hogy a meditáció növeli az intelligenciát, és csökkenti a depressziót. Ezek mellett a meditáció a következő előnyös hatásokkal jár:

  • Csökkenti az alkohol és szerfogyasztást, és a vérnyomást
  • Csökkenti a szorongást, a depressziós tüneteket, és a visszaeséseket (a betegségekbe)
  • Segít a különböző típusú krónikus fájdalmaktól szenvedő betegeknek
  • Csökkenti a stressz előfordulásának gyakoriságát
  • Segít a daganatos betegeknek

A legtöbb ember úgy gondolja, hogy évekig kell meditálnia, mielőtt a fent felsorolt javulások közül bármelyik bekövetkezne, de számos tanulmány azt mutatja, hogy csupán nyolc hetes meditációt követően az emberek kezdik megtapasztalni a javuló kognitív képességeket.

Még mindig nem elég gyors?

Meditáció első alkalommal

A következő változások állnak be az agyban, miután valaki egyetlen meditációs gyakorlatotsort hajt végre, és aki még soha nem meditált előtte.

Az emberek elkezdenek egyre kevésbé “én” központúak lenni, ahogy az agy kiegyensúlyozza a ventromediális prefrontális kérget, amely lehetővé teszi számunkra, hogy töprengjünk a félelmeinken, és a dorzomediális prefrontális kérget, amely a mások iránti empátiát teszi lehetővé, illetve hogy úgy érezzük, hogy jobban kapcsolódunk azokhoz, akikre általában magunktól különbözőként szoktunk tekinteni.

A félelem központ az amygdalán és az idegrendszer két ágán keresztül lecsendesedik. A meditáció segít, hogy csak akkor érezzünk alacsony szintű stresszt, amikor tényleg szükség van rá, mint például amikor a forró sütőhöz próbálunk hozzáérni, vagy amikor a forgalomban bele kell taposnunk a fékbe. A meditáció a stresszel teli tapasztalatok során is segít megszabadulni a feszültségtől.

A legelső alkalommal, amikor megpróbálunk meditálni, az elme megnyugszik. Ez nem azt jelenti, hogy meg fogod tapasztalni a mély belső békét abban a pillanatban, amikor a feneked először éri el a meditációs párnát, hanem azt, hogy elkezdenek kialakulni azok az új idegpályák, amelyek lehetővé teszik a pozitív változást. Minden alkalommal, amikor újra meditálsz, ezek a hatások fokozódnak.

Kevésbé fogod depresziósnak érezni magad. A meditációval elég sokat foglalkozott a sajtó az utóbbi időben Mahav Goyal tanulmányát követően. (2) 47 elvégzett vizsgálat során 3500 páciensnél bizonyították, hogy a meditációnak antidepresszáns hatása van, szinte megegyező mértékben az antidepresszáns gyógyszerekkel összehasonlítva. A különbség az, hogy a meditáció nem öl meg, illetve nem okoz más, nem kívánt mellékhatásokat, mint például pszichotikus epizódokat, pánikrohamokat, ellenségeskedést, stb.

Kezdő meditálók

Bár még szükséges néhány alkalom, a következő történik, ha kicsit gyakrabban meditálsz.

Kevesebb fizikai fájdalmat érzel mindössze négy meditációs gyakorlat után. Az agyi aktivitás csökken azokon a területeken, melyek felelősek azért, hogy az idegrendszeri információkat továbbítsák, melyek körülvesznek egy fájdalomérzetet. Továbbá az agynak azok a régiói, amelyek a fájdalmat modulálják, elfoglaltabbá válnak, és azok az önkéntesek, akik részt vettek egy tanulmányban arról számoltak be, hogy kevesebb intenzív fájdalmat éreztek a meditációs gyakorlat után.

Az “én központ” lassan eltűnik. Ahogy a kapcsolat a testi érzések és a ventromediális prefrontális kéreg között elsorvad, már nem fogod azt feltételezni, hogy a testi érzés, vagy a pillanatnyi félelem azt jelenti, hogy valami baj van veled, vagy hogy te vagy a probléma. Csak hagyd felszínre kerülni majd elmenni anélkül, hogy egy második gondolatot adnál neki.

Az empátia erősebbé válik. A ventromediális prefrontális kéreg “én központ” része alábbhagy, és a dorzomediális prefrontális kéreg dominánsabban növekszik, ami azt jelenti, hogy érezheted mások fájdalmát vagy szomorúságát, de ugyanezzel a képességgel, amit megtanultál, kezelni tudod a saját testi érzéseidet is.

A meditáció mesterei

Ha már egy öreg profi vagy a meditációban, még több hasznot várhatsz tőle, amelyek közül sokat a tudomány még mindig csak próbál megérteni.

Tibeti szerzetesek órákig képesek meditációban ülni olyan könnyen, ahogy mi tesszük azt alvással vagy az interneten böngészve időnk nagy részében. Ezek a szerzetesek a testükkel tudják megszárítani a nedves lepedőt egy meditációs forma segítségével. (3) Mindezt olyan körülmények között, melyet egy átlagember nem lenne képes elviselni, mivel ellenőrizhetetlen reszketés uralkodna el a testén, és hipotermiától szenvedne. Ebben a mély koncentrációs állapotban azonban a szerzetesek annyi testi hőt tudnak generálni, hogy perceken belül gőzölögni kezd a rajtuk lévő nedves lepedő. Egy óra alatt a textil teljesen megszárad.

Indiában a jógik, akik meditálnak, képesek lelassítani a szívverésüket annyira, hogy alig érzékeli az EKG készülék. 1935-ben egy francia kardiológus, Therese Brosse egy elektroenkefalográfot vitt Indiába, hogy tanulmányozza azokat a jógikat, akik azt mondták, hogy képesek leállítani a szívüket. A Brosse által készített jelentés szerint az egyetlen EKG készülék által mért impulzus felvételek azt mutatták, hogy a szív potenciál és a pulzus az egyik vizsgált alanynál szinte nullára csökkent, és néhány másodpercig ebben az állapotban maradt. (Brosse, 1946) (4)

Munishri Ajitchandrasagarji meditáló mester egy Jain szerzetes, aki hihetetlen memóriáról tett tanúbizonyságot meditáció alatt. Emlékezetből képes felidézni 500 tételt, legyen az egy kifejezés hat különböző nyelven, egy matematikai probléma, vagy egy véletlenszerű tárgy neve. Nemrég 6000 fős közönség előtt hajtott végre egy bravúrt, igazolva bámulatos képzettségi szintjét. Hat órába telt, mire a közönség elmondta neki a tételek listáját, majd tökéletesen elmondta azokat. (5)

A holland Wim Hof képes az immunrendszerén uralkodni meditáció segítségével. 20 alkalommal került bele a Guiness Rekordok könyvébe olyan elért teljesítményekkel, mint például a Mount Everest és a Kilimandzsáró megmászása egy nadrágban és egy cipőben víz és élelem nélkül, ahol a hőmérséklet könnyen elérheti a mínusz 50 Celsius fokot. Ő egy speciális légzés meditációt használ.

Nos talán az első alkalommal, amikor megtanulod irányítani a gondolataidat a légzésedre koncentrálva, vagy egyszerűen csak megfigyeled azokat, mint a felhőket, melyek az égen haladnak, még nem tesznek meditáló mesterré, aki képes ezekre a megdöbbentő tettekre, de már az első húsz perces meditációs gyakorlat is utat nyit számodra a “nem evilági” képességek irányába.

(1) – http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3004979/
(2) – http://archinte.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1809754
(3) – http://news.harvard.edu/gazette/2002/04.18/09-tummo.html
(4) – http://www.yogapsychology.org/art_biofeedback.html
(5) – http://www.nytimes.com/2014/11/18/world/asia/prodigy-in-india

Waking Times

forrás: ujvilagtudat.blogspot.hu

Hirdetés


Hirdetés betöltése...