Megoldották a rejtélyt? Ezért mentek el teljesen váratlanul a tatárok Magyarországról!


Hirdetés


Az amerikai Princeton és a svájci WSL Kutatóintézet tudósai megállapították, a rossz időjárás is szerepet játszhatott abban, hogy olyan hirtelen hagyták el a tatárok Magyarország területét a 13. században. ÉSzakkelet-Ázsia belsejéből kiindulva az egyesült mongol törzsek hatalmas területeket hódítottak meg az 1200-as évek elejétől kezdve, és a világtörténelem egyik legnagyobb birodalma felett uralkodtak az 1300-as évek végéig.

A tatárok a 13. században minden idők legnagyobb összefüggő birodalma fölött uralkodtak. Egyelőre a tudomány nem talált egyértelmű magyarázatot arra, miért vonultak vissza mégis Magyarországról 1242-ben olyan hirtelen. Az amerikai és svájci tudósok kutatásai szerint a hideg és csapadékos időjárás is szerepet játszhatott ebben.

Mongol íjászok korhű tatár ruhában. Fotó: Wikimedia/ChinneebMongol íjászok korhű tatár ruhában. Fotó: Wikimedia/Chinneeb

Nicola di Cosmo, a Princeton Egyetem kutatója és Ulf Büntgen, a WSL Kutatóintézet (Forschungsanstalt für Wald, Schnee und Landschaft) munkatársa történelmi feljegyzések és fák évgyűrűinek elemzése alapján rekonstruálták az időjárás változásait 1230 és 1250 között. Eredményeik szerint az 1238 és 1241 közötti időszakra jellemző meleg és száraz nyarakat 1242-től nyirkos nyarak követték – közölte a WSL csütörtökön.

A heves esőzések a magyar síkságot mocsárrá változtatták, a hadsereg lovait ellátó legelőket pedig gyér termésűvé. Ez jelentősen korlátozhatta a felfegyverzett csapatok hatékonyságát és mozgékonyságát – írják a kutatók a Nature Scientific Reports című szaklapban. A fosztogatások és a területek elnéptelenedése ráadásul éhezéshez vezetett, ami szintén abban erősítette meg a tatárokat, hogy elhagyják Magyarországot.

“Ez az egyik első olyan esettanulmány, amelyben a környezeti tényezők döntő szerepet kapnak a premodern társadalom vizsgálatában” – mondta Di Cosmo.

Történelmi léptékben a klíma változása

A szakértők szerint a történeti kutatás eddig alábecsülte a klímaváltozásnak a tatár seregekre gyakorolt hatását. Ezeket a hatásokat csak a természetből származó feljegyzések, tehát a fák évgyűrűi alapján lehet pontosan megítélni. A fák évgyűrűi helyileg és időben pontosan meghatározható klímaadatokkal szolgálnak, éves felbontásban. A most bemutatott tanulmány ezeket az információkat kombinálja a történelmi feljegyzésekkel, ez a fő előnye a tatárokkal foglalkozó korábbi kutatásokkal szemben.

MTI

Hirdetés


Hirdetés betöltése...