Leginkább mások boldogságára irigykedünk


Hirdetés


Ahogy változunk, ahogy idősödünk, egészen más dolgok miatt kezdünk irigykedni. Egy friss felmérésből kiderült, hogy leginkább a harminc évnél fiatalabb felnőtt korosztály hajlamos az irigykedésre. Ők első sorban mások hódításaira és romantikus kapcsolataira féltékenyek. Később inkább a pénz és az egészség miatt kezd enni bennünket a sárga irigység.

Nicole E. Henniger és Christine R. Harris a Kalifornia–San Diego Egyetem kutatói frissen publikált kutatásból kiderül, hogy leginkább a másik párkapcsolataira és társadalmi státuszára szoktunk irigykedni. A harminc évnél fiatalabbak negyven százaléka bevallotta, hogy a másik magánéleti, pártkapcsolati sikereire, hódításaira hajlamos féltékenykedni. Harminc felett ez az arány már csupán 24 százalék, negyven felett csak 16. A harminc alattiak a másik külsejét is irigylik, ám negyven felé és felett ez már egyre kevésbé számít.

Fotó: AFP / Ludovic Marin

A kutatók szerint mindez leginkább azzal állhat összefüggésben, hogy mire elérjük a harmincat, többnyire megállapodunk: állandó lesz a párkapcsolatunk és a baráti társaságunk, továbbá abba is beletörődünk, hogy már nem leszünk „népszerű gyerekek.”

Harminc fölött és a negyvenes éveink során főként mások pénzére, anyagi státuszára és karrierjére irigykedünk, bár a pénz miatt való féltékenység egész életünket végigkíséri, bár nem olyan mértékben, mint a mások boldogságára való irigykedés. Míg a fiatalok 28 százaléka volt féltékeny mások jóllétére, addig az ötvenesek negyven százaléka. A lényeg, hogy mindig, minden életkorban találunk magunknak valamit, ami miatt irigykedhetünk.

forrás: hvg.hu

Hirdetés


Hirdetés betöltése...