Kundalini-jóga Kígyótűz ( Szerző: Késmárki László )


Hirdetés


Az ősi indiai bölcsek (rishik) rendelkeztek az agy, az idegrendszer, az energiakapuk, a fizikai testi és étertesti (finomanyagi) csatornák, a testi és lelki anatómia mélyebb összefüggéseinek ismeretével, a bioenergia és bioinformáció különböző testrészekhez áramoltatásának módszereivel, a digitoneuronalis (ujjhegy-idegközi), a digitocerebralis (ujjhegy-elmebeli), a digito-neuroanimalis (ujjhegy-idegi-lélekbeli) információátviteli rendszerek központi idegrendszeri és finomanyagi csatornáinak megtisztítási és összehangolási szabályaival, a kozmikus életenergia-áram gerincvelői idegpárokon keresztül a testáramkörökhöz juttatásának praxisával.

Ismerték az öntudat erejének 3 megnyilvánulását, a purna kundalinit (a bennünk szunnyadó isteni hatalmat), a prana kundalinit (az életerővel töltött, életerőt kisugárzó és elosztó kundalinit) és az urdhva kundalinit (a felébresztett, felfelé mozgó kígyótüzet), valamint ezek mudra (test), légzésszabályozás (energiatest), mantra (mentáltest) és gondolat (meditáció, spirituális test) általi vezérlési kulcsait. A kundalini nem materiális erő, mint az elektromosság, a mágnesesség, vagy a centripetális és centrifugális erő, hanem az egyén kifogyhatatlan lelki-kozmikus potenciálja, az egészség, az energia, a tudatosság, a megújulás és a lelki érettség alapja.

A bölcsek szerint az elemek, az elme, a csatornák, az idegek mind-mind a kundalini leszármazottai, amik szoros kapcsolatban állnak a pránával, a nadikkal és a csakrákkal, így bármelyik elem kapcsolati hálójának ismeretében a kundalini-jóga praxisa (ászanák, mudrák, légzés, mantra és meditáció) képes az elmén (vagy az elemeken, idegeken) keresztül a test minden sejtjét megtisztítani, energetizálni. A Gheranda-Samhita úgy tartja, hogy a napi rendszerességgel végzett kéztartások lelki gyakorlatokkal kombinálva az általános egészségi állapot javulása és a megfiatalodás mellett az ember élő istenné való átváltozását eredményezik.

A jógik Meru Dandának nevezik a gerincoszlopot, az ember-mikrokozmosz Szent Hegyét, központi tengelyét. Szelvényezettségét, az öt régiót (nyaki, háti, ágyéki, keresztcsonti, farkcsonti) a finomanyagi tattvák (őselemek) és lokák (világok) látható, testen belüli manifesztációjának tekintik.

A gerincvelői idegpárok a bőr egy-egy szegmensét látják el érzőidegrostokkal. Valamennyi gerincvelői ideg kapcsolatban van egy izom- és csontrésszel, érszakasszal és zsigerrel. Így az izmok, csontok, erek, zsigerek a gerincvelői idegeken keresztül kapcsolódnak egymáshoz, és hatnak egymásra. A könyvben bemutatásra kerülnek a kundalini-jóga kéztartásai, az egyes dermatómák (gerincvelői idegpárokkal összefüggő szervek) ujjvezérlési metódusai.

 

Nyaki 1. dermatóma kéztartása (grivá-eka-mudra)

Mudra: A két hüvelykujj összeérintése. A jobb tenyér a bal kézfejen pihen. A mudrát 4-5 percig a fej magasságában kell tartani.

Vezérelt szervek: gerincvelő idegellátása, fej vérellátása, agy, hipofízis, szimpatikus idegrendszer, fejbőr, arccsontok, belső és középfül,

Javallat: fejfájás, migrén, összpontosítási problémák, nyomás a fejben, szédülés, emlékezetkiesés, fáradékonyság, krónikus fáradtság, idegesség, idegösszeroppanás, nátha, álmatlanság, magas vérnyomás, hőhullámok, mentális problémák.

Szabályozott lelki és mentális tartalom: finommotorika, szenzorika, neurózisok, kapcsolat a felettes énnel, feltorlódott érzelmek, megoldatlan lelki konfliktusok, menekülés a valóságtól, gyenge emlékezet, mentális megkeményedés, keményfejűség, szűklátókörűség, tehetetlenség, mentális stressz, mentális programok, mentális depresszió, mentális eltévelyedés, általános függőségi problémák, mentális félelem, belső látás/ 3. szem, csillagkapu, túlélés, vitalitási félelmek.

 

Nyaki 7. kéztartása (grivá-saptan-mudra)

Mudra: A bal mutató a jobb hüvelykujjal, míg a jobb mutató a bal hüvelykujjal ér össze. A jobb tenyér a bal kézfejen pihen. A mudrát 10 percig a váll vonalában tartsa! A mudrát napi két alkalommal tartsa ki.

Vezérelt szervek: gerincvelő idegellátása, pajzsmirigy, könyök, nyálkatömlő a vállban.

Javallat: nyáktömlőgyulladás, pajzsmirigyproblémák, megfázás, teniszkönyök, nátha.

Szabályozott lelki és mentális tartalom: lelki megmerevedés, gyámoltalanság, áldozat-szindróma, sorssal szembeni elégedetlenség, bűntudati problémák, gyász, mindenért bűnösnek érezni magát.

 

 

Farkcsonti dermatóma kéztartása (sphij-mudra)

Mudra: A bal hüvelyk a jobb gyűrűssel, míg a jobb hüvelyk a bal gyűrűssel ér össze.
A mudrát 10 percig az ölébe ejtve tartsa!
Vezérelt szervek: végbél, végbélnyílás.
Javallat: aranyér, ülési fájdalmak, végbélviszketés.

Szabályozott lelki és mentális tartalom: akaraterő hiánya, az élettel, a nemmel, társadalmi környezettel szembeni elégedetlenség, testsémazavarok, félelem a társaságtól, szociofóbia, társadalmi szokások elleni lázadás, hagyományellenesség, tartós kapcsolatok hiánya, elhatározás feladása, énpusztítás.

Szerző: Késmárki László, forrás1, forrás2

Hirdetés


Hirdetés betöltése...