Kihalhat a divatos paleo, itt az új a őrület: pegan


Hirdetés


A paleo, az elmúlt évek egyik legdivatosabb és egyben legvitatottabb étrendje, a szigorú „ősember-étrend” állítólag a kihalás szélén áll, és átadhatja a helyet egy új, kiegyensúlyozottabb étkezési módnak.

Az új trend a pegan étrend, ami magába olvasztotta a paleo táplálkozás elveit, miközben a vegan étrend előnyeit is ötvözve több rostot és gabonát tartalmaz.

Renee_clerkin_paleo_diet

Azoknak, akik nem jártasak a különböző diétákban: a paleolit, más néven az „ősember étrend” lényege, hogy olyan ételekre koncentrál, amelyeket őseink vadászattal, gyűjtögetéssel be tudtak szerezni. Ilyen élelmiszerek a legeltetett állatok húsa, hal, tojás, dió, gyümölcs, a nem keményítőtartalmú zöldségek (mert a krumpli már neolit), és a telítetlen zsírsavakat tartalmazó hasznos zsírok. A vegán étrend a gabonafélék, gyümölcsök, zöldségek, diófélék és magvak fogyasztását helyezi előtérbe, de elkerüli az állati termékeket.

A pegan mindkettőből összeválogatja a leghasznosabb dolgokat, igazából egy zöldségben, gyümölcsben gazdag étrend, amely fehérjéket, jó zsírokat és gabonákat is tartalmaz, de kerüli a tejtermékeket, a glutént és a cukrot.

fotó: Kálló Péter

A pegan-barát étrend tehát bármilyen növényi alapú élelmiszer, a zöldségek és gyümölcsök is. Hozzá tartozik a hasznos zsírok, az olívaolaj, a diófélék, magvak és avokádó fogyaztása is. A pegan étrendben megengedett a vörös hús, ha legeltetett állat húsáról van szó, és a vörös húsból készült ételt kis adagban – tulajdonképpen előétel és nem főétel gyanánt fogyasztják el. Fontos a protein is: a tojás, hal, valamint baromfi és hüvelyesek is megengedettek, de csak mértékkel. Szintén pegan a gluténmentes, teljes kiőrlésű gabonák fogyasztása: pl. köles, zab, hajdina, kukorica és rizs. Ami nem megengedett, az a tejtermékek, a glutén és a cukor.

Példa tipikus pegan étkezésre:

reggeli: vegetáriánus omlett

ebéd: csirke quinoa salátával (a quinoa egy szuperegészséges gabonaféle, ami a parajok és a céklák családjába tartozó növény)

uzsonna: gyümölcsök és olajos magvak

vacsora: kis szelet hús, zöldségek és barnarizs

 

forrás: metropol.hu

Hirdetés


Hirdetés betöltése...