Ki ne akarná tudni, mi is a boldogság titka? Ezt Albert Einstein két mondatban foglalta össze.


Hirdetés


Ki ne akarná tudni, mi is a boldogság titka? Ezt Albert Einstein két mondatban foglalta össze. Az erről szóló kéziratokat 5 és 8 ezer dollárra becsülték, de most egy jeruzsálemi árverésen összesen másfél millió dollárért, vagyis több mint 340 millió forintért keltek el. A németül írt feljegyzések 95 éve készültek. Einstein borravaló helyett adta egy küldöncnek egy tokiói hotelben.

A licitálónak a mintegy 1,5 millió dollárt érő papíron az állt, hogy  „a nyugodt, szerény élet több örömet hoz, mint az állandó izgalommal járó siker hajszolása“. A második oldalán pedig az olvasható: „ahol akarat van, ott út is van“. Ez utóbbiért elég volt csak 200 ezer dollárt fizetni.

Einstein mikor 1922-ben átadta csak annyit mondott: mindez többet fog érni, mint egy normál borravaló. Egy japán férfi hívott fel minket telefonon, aki azt állította ő ennek a néhai küldöncnek az unokaöccse és nála vannak a papírok. Képeket is küldött róluk. A hotel logójával ellátott levélpapírra voltak feljegyezve az örökül hagyott gondolatok – mondta az aukciós ház vezérigazgatója. A licit 2 ezer dollárról indult és alig fél óra alatt szökött fel másfél millió dollárra, vagyis több mint 340 millió forintra.

Hirdetés


Hirdetés betöltése...