Irritábilis bélszindróma


Hirdetés


Az irritábilis bélszindróma a leggyakoribb emésztési rendellenesség, a felnőtt lakosság egyötöde szenved tőle. Érdekessége, hogy ennél sokkal kevesebben fordulnak orvoshoz panaszaikkal.

Az irritábilis bélszindróma nem egy olyan tünetcsoport, mely mögött egyéb betegség húzódik, ám önmagában véve is elég kellemetlen. A bélcsatornák nem megfelelően látják el funkcióikat, valamint sokkal érzékenyebben reagálnak a történésekre, mint alap esetben.

Az érzékeny reagálás általában fájdalmat jelent. Leggyakoribb tünetek a görcsös fájdalmak, puffadás, székletürítési problémák, mely lehet hasmenés vagy szorulás, vagy a kettő folyamatos váltakozása.

Minden ember esetében más és más a fő tünet, általában nem ugyanazok a tünetek jelentik a legnagyobb problémát.

Az irritábilis bélszindróma okai

Az irritábilis bélszindróma elsődleges okaként az egészségtelen életmódot lehetne megjelölni, mely magában foglalja a helytelen étrendet, a gyakori stressz helyzeteket, és a mozgásszegény életmódot. Ezek mind hozzájárulnak az irritábilis bélszindróma kialakulásához.

Természetesen, alapvetően vannak olyanok, akik hajlamosabbak erre a betegségre, ám normális életvitellel lehet, hogy az egész élet során nem kerül felszínre.

Az irritábilis bélszindróma szövődményei

Amennyiben tájékozódunk a témában, azt láthatjuk több helyen, hogy az irritábilis bélszindróma betegségnek nincsenek szövődményei, és semmilyen komolyabb következménnyel nem jár.

Ez valamelyest megnyugtató, ám nem minden esetben igaz. Gondoljuk csak végig, mennyi mindenre lehet hatással a szervezetünkben, ha az emésztésünk nem megfelelő módon működik. Amennyiben a bélcsatornák túlérzékenyek, tehát nem teljesen látják el funkciójukat, akkor az emésztés folyamata nem teljes.

Amikor a tápanyag a bélcsatornába kerül, mely túl érzékenyen reagál erre és nem segít a felszívódásban, akkor azok az anyagok megrekednek, majd elkezdenek lebomlani, többek között ez az oka a puffadásnak, mely az irritábilis bélszindróma egyik fő tünete.

A megrekedt tápanyagok lebomlás közben különböző mérgező anyagokat termelnek, melyek egy része felszívódik a bélfalon keresztül, majd könnyedén eljut a szervezet különböző részeire.

Ebből a nézőpontból nézve már nem lehetünk biztosak abban, hogy valóban semmilyen komolyabb következményekkel nem jár a bélcsatorna túlérzékenysége, hiszen ezzel folyamatosan mérgezzük vissza a saját szervezetünket.

Ennek tudatában mindenképpen tenni kell valamit a fennálló helyzet ellen, hiszen az immunrendszer is egyre gyengül, valamint egyéb szervek működésére is negatív hatással lehet.

Az irritábilis bélszindróma kezelése

Több szakember úgy tartja, hogy az irritábilis bélszindróma kezelhetetlen, élethosszig tartó betegség. Elképzelhető, hogy valóban így van, ám a tünetek minden esetben enyhíthetők, és nem feltétlenül fájdalomcsillapítókkal, görcsoldókkal.

Amennyiben tisztában vagyunk azzal, hogy a bélcsatorna képtelen maradéktalanul ellátni funkcióit, akkor erre rá kell segítenünk.

Elsősorban a megrekedt tápanyagot kell eltávolítani béltisztító készítményekkel, majd pótolni kell a bélflóra számára azokat a hasznos baktériumokat, melynek hiánya okozza az alapvető problémát.

Természetesen, csak akkor oldódik meg hosszútávon a probléma, ha komoly étrendi változásokat vezetünk be. Hanyagoljuk a félkész ételeket, a cukros üdítőket, a rengeteg édességet, valamint hagyunk magunknak elég időt a nyugodt étkezésre.

Ezen kívül a rendszeres testmozgás is feltétlenül szükséges az emésztési folyamatok normalizálásához, nem túl nagy ár egy tünetmentes életért.

Mikor forduljunk orvoshoz?

A betegeknek kb. a húsz százaléka fordul orvoshoz irritábilis bél szindrómára jellemző panaszaival, pedig a kivizsgálás biztonsági szempontból fontos lenne, mert korai stádiumban ugyanezek a tünetei néhány más betegségnek is, amelyek kezelhetők illetve feltétlenül kezelendők. Ilyenek a fertőzéses bélbetegségek, amelyek egy része kezelés nélkül krónikussá válhat (pl. a többféle kórokozó által produkált dizentéria, azaz a vérhas), a kólitisz ulceróza, a Crohn-betegség vagy a vastagbélrák. Orvosa megfelelő vizsgálatokkal kizárja vagy megerősíti egyéb betegségek meglétét, irritábilis bél szindróma esetén pedig segít önnek a tünetek enyhítésében.

forrás

Hirdetés


Hirdetés betöltése...