Így építs házilag, kerti tavat!


Hirdetés


Nem is oly régen még úgy élt a köztudatban, hogy a kisebb-nagyobb kerti tavak kialakítása csupán a módosabb réteg privilégiuma. Ma már azonban gyakorlatilag bárki hozzáfoghat saját kertjében egy tó építéséhez anélkül, hogy horribilis összegeket kellene áldozni rá. Mindössze néhány tanácsot kell megfogadnunk, és persze okosan beosztanunk az erre szánt pénzt. Lássuk, hogyan!

A meder kialakítása

A fizikai munka oroszlánrésze nem más, mint a tó medrének kiásása. Ehhez elõször olyan helyet kell találnunk a kertben, amely teljesen vízszintes. Erre azért érdemes nagyon figyelni, mert akár egy szemmel alig látható lejtés is okozhat késõbb nagy problémákat. Ha csupán méterenként két centiméteres lejtéssel számolunk a kiszemelt helyen, az egy 4 méter hosszú tó esetében már 8 cm-es különbséget jelent a két oldalon, ami értelemszerûen annyit tesz, hogy a tómeder fala a magasabb részen 8 cm-rel jobban ki fog látszani, mint a másik oldalon. Ez igen lehangoló látvány lehet. Ha netán nem találunk a kertben olyan helyet, ami teljesen vízszintes lenne, ugyanakkor a talaj feltöltésével sem szeretnénk bíbelõdni, akkor érdemes lesz a magasabban fekvõ részhez nagyobb vízinövényeket ültetni, amik majd eltakarják a különbséget.

BIG_0006303715

Tómedret elõre gyártott UV álló kivitelben is tudunk vásárolni. Egy körülbelül 1 négyzetméteres, 40-50 cm mély tómeder 8 és 10 ezer forint közötti összegre tehetõ, és természetesen a mérettel együtt körülbelül arányosan nõnek az árak is. Ebbõl adódóan egy körülbelül 4 négyzetméteres meder minimum 40 ezer forintba kerül, de márkától függõen akár a 100 ezer forintot is elérheti. Az elõre gyártott mûanyag tómedrek egyik elõnye, hogy az ültetõzónák már ki vannak benne alakítva, így azokra nem kell külön gondot fordítani a telepítés során. Szintén a javukra írható, hogy kevésbé sérülékenyek, mint a tófólia, ugyanakkor teljes mértékben behatárolják kreativitásunkat, és a fóliához képest magas az áruk. A tómedrekrõl és az árakról részletesebb információhoz ezen a linken juthatunk: tómeder árak

A tófólia négyzetméterét ugyanis akár már 400 forintért is meg tudjuk venni, ám az igazsághoz hozzátartozik, hogy ez csupán 0,5 mm vastag. Ha nagyobb tó kialakításán gondolkodunk, akkor érdemes vastagabb fóliát vásárolnunk, egy 4-5 négyzetméteres tóhoz már 1,5 mm vastagságú fólia dukál, ami egyébként szintén nem hatalmas összeg, 900 és 1.200 forint körül mozog négyzetmétere. Pontos árakról itt érdemes tájékozódni: tófólia árak. Na persze ilyenkor adódik a kérdés, hogy vajon mennyi fólia szükséges az általunk megálmodott tóhoz.

BIG_0007465632

A tófólia mennyisége, telepítése

A fólia mennyiségének kiszámítása viszonylag egyszerû feladat. Elõször mérjük le a tó szélességét és hosszát, mindkét méretnél a két legtávolabbi ponton végezve a mérést. Ezt követõen a tó mélységét is mérjük meg, természetesen a legmélyebb pontján. Az ültetõ zónák szélességét is mérjük meg, amennyiben több lépcsõn alakítottuk ezt ki, akkor mindegyik lépcsõfok szélességét meg kell mérnünk. A szükséges fólia hosszát az alábbi képlettel tudjuk meghatározni: (tó hosszúsága)+(tó mélységex2)+(ültetõ zónák szélessége)+ 1m. Értelemszerûen a fólia szélességét is ugyanezzel a képlettel tudjuk kiszámolni, csak az elsõ zárójelben a tó szélessége szerepeljen. A könnyebb érthetõség kedvéért vegyünk alapul egy 5 méter hosszú, 3,5 széles tavat, amelynek legalacsonyabb pontja 1,5 méteren van, és 40 cm széles az ültetõ zónája. Ez esetben a fólia hosszúsága = 5+1,5×2+0,4+1 = 9,4 méter. A szélessége pedig 3,5+1,5×2+0,4+1 = 7,9. Ez egy elég nagy tó, ami akár halak teleltetésére is alkalmas a mélysége miatt, ide tehát a számítások alapján 74 négyzetméter fóliára lesz szükség.

Miután kiástuk a számunkra megfelelõ méretû és alakú tómedret, illetve kialakítottuk benne a növények számára az ültetõ zónákat is, távolítsunk el minden keményebb tárgyat a mederbõl, például gyökérdarabokat, göröngyöket, netán szemetet. Ezt követõen apró szemcsés homokkal alaposan szórjuk be a meder alját, és tapasszuk be az oldalát is, hogy a fólia késõbbi sérüléseit lehetõleg elkerüljük. Ezután terítsük bele a fóliát a kész mederbe, egyelõre csak lazán, a nagyobb ráncokat kisimítva. A víz betöltése következik, amelyet feltétlenül felügyelnünk kell, ugyanis a víz súlya fogja a fóliát végleges helyére simítani, így néha nekünk is igazgatnunk, simítgatnunk kell a fóliát, hogy a végsõ kép megfelelõ legyen.

A végsõ simítások

Természetesen a vízzel való feltöltés után ki fog lógni a fólia egy része. Ezt le is vághatjuk körülbelül 50 cm-es szélt hagyva minden oldalon, de a legjobb, ha inkább földdel lesúlyozzuk az egészet. Ezután a tómeder szélének díszítése történhet terméskõvel, vagy csak egyszerû füvesítéssel, de szabálytalan burkolólapot is lefektethetnek ide a gyakorlottabbak, mindenki ízlése és szakértelme szerint díszítheti saját kerti tavát.

kerti_to_01

A növények természetesen elmaradhatatlan részei egy kerti tónak, de erre nem feltétlenül kell pénzt áldoznunk, egy közeli tóból, vagy folyóból is telepíthetünk át vízi növényeket, persze ügyelve arra, hogy ne védett fajt szakítsunk el eredeti élõhelyétõl.

Karbantartás, teleltetés

Egy kerti tó megépítése nem túl bonyolult feladat, ha betartjuk a fent említett néhány alapszabályt. Ugyanakkor ahhoz, hogy tavunk sokáig a kert dísze maradhasson, karban is kell azt tartanunk. Mindenekelõtt jó ha tudjuk, hogy minél nagyobb egy tó, annál könnyebben beáll az úgynevezett biológiai egyensúly, ami azt jelenti, hogy bizonyos mértékig öntisztuló lesz a tavunk, nem fog a víz megposhadni, túlzottan algásodni, idõ elõtt eliszaposodni. Ezt az állapotot egy körülbelül 4 négyzetméteres vízfelülettel már általában el tudjuk érni.

Ha nincs lehetõségünk minimum ekkora tavat kialakítani a kertünkben, akkor sem kell lemondanunk róla, csupán érdemes egy biológiai szûrõt telepíteni bele, ami megakadályozza, hogy felboruljon az egyensúlya. Körülbelül 20-30 ezer forintért már igazán megbízható szûrõberendezést tudunk vásárolni.

Ha azonban a biológiai egyensúly a tó mérete által magától beáll, akkor is feltétlenül gondoznunk, ápolnunk kell a tavat, akár csak a kertünket. Ez esetben viszont elegendõ a vízfelszínrõl a látható szennyezõdéseket idõnként eltávolítani, nagyobb takarítást pedig körülbelül 4-6 évenként, az õszi idõkben végeznünk. A tó teljes kitakarításához ki kell szivattyúznunk a vizet, illetve amennyiben halak is élnek benne, külön akváriumban, vagy egyéb ideiglenes helyen kell tárolnunk õket a takarítás idején. Ha a víz eltûnt a mederbõl, az aljára lerakódott iszapot teljesen távolítsuk el, és a meder falát is tisztítsuk meg az algától, illetve egyéb szennyezõdésektõl. Ha van szûrõ, vagy vízforgató a mederben, akkor természetesen azt is takarítsuk ki. Ilyenkor jó alkalom nyílik az idõ közben elszaporodott vízi növények egyelésére és visszametszésére is. A meder kitisztítása után töltsük fel ismét vízzel, és néhány nap múlva a halakat is visszaengedhetjük.

A téli idõszakban csak akkor kell gondot fordítanunk a tóra, ha a legmélyebb pontja nem éri el a másfél métert. Ha ugyanis halakat is tartunk a tóban, nekik legalább ilyen mély mederre van szükségük ahhoz, hogy átteleljenek. Ellenkezõ esetben a hidegebb hónapokban akváriumban kell tartanunk õket. Természetesen arra is figyelnünk kell, hogy nem minden fajta hal képes elviselni a téli idõt, így ha nem szeretnénk az õsz végi idõben bíbelõdni a halak kimentésével, csak hidegtûrõ állatokat telepítsünk a tóba.

A tó vízének tisztán tartásában, illetve oxigénellátásában nagy szerepet játszik még az is, ha tudjuk forgatni a vizet, például csobogó, vagy szökõkút építésével. Akit ez a lehetõség is érdekel, a két hét múlva megjelenõ cikkünkbõl megtudhatja, hogyan érdemes hozzáfognia.

forrás: epitesiportal.hu

Hirdetés


Hirdetés betöltése...