Hogyan kerülje el a savas reflux és a gyomorégés kialakulását ( Szerző: Dr. Tihanyi László )


Hirdetés


A gastrooesoshagealis reflux betegség (GERD), amelyet savas refluxnak vagy gyomorégésnek is szoktak nevezni, a legtöbb embert élete során legalább egyszer érinti. Amikor a gyomorégés gyakorivá vagy krónikussá válik, akkor beszélhetünk a GERD kialakulásáról.

A reflux, és a hozzá kapcsolódó betegségek előfordulási mértéke rohamos növekedésnek indult az Egyesült Államokban az elmúlt 30 évben. A növekedés az elöregedő népességnek (hiszen az idősebbek körében gyakrabban fordul elő), a nem megfelelő étkezési szokásoknak (túl gyors étkezés, vagy fűszeres, illetve túl zsíros ételek fogyasztása), és a dohányzásnak tudható be.

Egy másik komoly tényező az elhízás mértékének növekedése, mondta Dr. Victor S. Sierpina, a The Healthy Gut Workbook szerzője. Az elhízottak körében több, mint kétszeres esélye van annak, hogy gyakrabban és súlyosabban szenvednek GERD-es tünetektől, mint az egészséges testsúlyúak.

Az étkezési rendellenességek, mint az anorexia és a bulimia nervosa is növelik a GERD-es megbetegedések számát. „Azok, akik hányásra kényszerítik magukat, vagy ilyet tettek a múltban, nagyobb eséllyel szenvednek gyomorégéses tünetektől.” – mondta Dr. Jacqueline L. Wolf, a Harvard Orvostudományi Egyetem gyógyszerész asszisztense.

Életviteli változtatások

A savas reflux akkor következik be, ha a gyomorsav visszajut a nyelőcsőbe. A leggyakoribb tünete a gyomorégés, amelyet gyakran mellkasában érezhet. Másik gyakori tünete a keserű vagy visszaöklendezett ételek ízének érzete a szájürege hátuljában.

A ritkán jelentkező vagy nem túl súlyos refluxot bizonyos életviteli változtatásokkal általában kezelhet. Ezek a változások a következőek:

    étkezések után legalább 3 órán át kerülje a lefekvést,
    naponta többször, kisebb adagokat egyen,
    adja le felesleges kilóit,
    szokjon le a dohányzásról,
    emelje meg ágya feje alatt található lábait, ilyen módon feje magasabban lesz felsőtesténél,
    hordjon laza ruhákat, így elkerülve a gyomorra és a hasra nehezedő nyomást.

Bizonyos ételek is hozzájárulhatnak a savas reflux kialakulásához, főképp az alábbi ételek és italok: 

    alkohol,
    citrusfélék,
    kávé,
    szénsavas üdítők,
    csokoládé,
    zsíros vagy olajban kisütött ételek,
    fokhagyma,
    hagymafélék,
    borsmenta,
    fodormenta,
    paradicsomszósz.

Gyógykezelés

A gyakori gyomorégés mellett a GERD, vagyis a savas reflux egy súlyosabb fajtája, nyelési nehézségeket, köhögést vagy légzési nehézségeket, és mellkasi fájdalmat is okozhat. Míg a legtöbben tudják kezeni tüneteiket a fent felsorolt életmódbeli változtatásokkal, néhányaknak gyógyszeres kezelésre lehet szüksége a tünetek elkerülése érdekében.

A gyógyszerek az alábbi kategóriákba sorolhatóak: 

    antacidok,
    H2-receptor blokkolók,
    nyálkahártya védők,
    protonpumpa gátlók.

Néhány szó a protonpumpa gátlókról

A protonpumpa gátlók bizonyulnak a krónikus savas reflux leghatékonyabb gyógymódjának, és általánosságban nagyon biztonságos alkalmazásuk. Az emésztősavak elnyomását segítik, és a legtöbb gyógyszerrel ellentétben, naponta csak egyszer kell alkalmazni. Hosszú távon azonban odafigyelést igényel szedése, mert bizonyos változásokat idéz elő a szervezetben.

Idővel a protonpumpa gátlók eltüntethetik szervezetéből a B12-vitamint. Ezen kívül a gyomorsav a szervezet egyik védekezési módszere a gyulladások ellen, mennyiségének csökkentésével megnőhet a gyulladások és a csonttörések esélye, főképp a csípő, gerinc, és a csuklók területén. Emellett a protonpumpa gátlók nem olcsó gyógyszerek, havonta nagyobb összegekkel kell számolnia, ha szedni szeretné.

Műtét

A John Hopkins Egyetem felmérései szerint a műtéti beavatkozás csak nagyon ritkán szükséges. A savas reflux kezelésére a leggyakrabban a Nissen fundoplicatio nevű eljárást alkalmazzák, amely során a gyomor egy részét feljebb húzzák és szorosan a gyomor és a nyelőcső találkozásához helyezik. Emiatt nagyobb nyomás kerül a nyelőcsőzáró izomra.

A műtétet laparoszkóppal végzik, amely miatt a betegnek 1-3 napos kórházi tartózkodással kell számolnia. A komplikációk nagyon ritkák és az eredmények nagyon hatékonyak. A műtött betegek csupán két százaléka számol be a műtét után kiújuló savas öklendezésről, a gyógyszeres kezelést kapók 13%-ához képest.

forrás

Hirdetés


Hirdetés betöltése...