Hintőpor házilag, vegyszerek nélkül


Hirdetés


A kozmetikaipar útvesztőiben egy egyszerű felhasználónak nehéz kiigazodnia, főként ha a kencék összetevőit nézzük. Vajon miket tartalmaz a készítmény?

Például egy hintőpor vásárlásánál végképp nem gondolnánk, hogy az apró betűs részt is érdemes elolvasni, egészen addig, amíg az ember leendő nagymamaként, születendő unokájának szeretne vásárolni. Akkor viszont jól meglepődhet!

Én is minőségit szerettem volna venni, így a piacon az egyik legjobbnak ítélt hintőporral ismerkedtem. Nézzük az összetevőket, ami első és többszöri áttekintésre sem kevés: Talc, Chamomilla Recuita Extratgy, Propylene Glycolh, Aluminium Stearate, Fragrance, Linalooli, Butylphenyl Methylpropionali, Hexil Cinnamali, Benzyl Salicylatei, Limonenei.

Kémiai ismereteim hiányos volta arra késztetett, hogy utánanézzek a betűtengernek, az összetevők jellemzőinek. Mit tagadjam, volt mit böngészni! Most csupán azokat emelem ki, amelyek igencsak ráncolták a szemöldökömet és meghátrálásra késztettek vásárlási szándékomban.

Talcum

A talkum porított, válogatott, természetes eredetű, hidratált magnézium-szilikát. Változó mennyiségben társult ásványi anyagokat tartalmazhat, melyek közül a kloritok (hidratált alumínium és magnézium szilikátok), a magnezit (magnéziumkarbonát), a kalcit (kalcium arbonát) és a dolomit (kalcium- és magnéziumkarbonát) a legfontosabbak. Bizonyos körülmények között a talkum belégzése káros lehet, mindemellett rákot is okozhat.

Propylenglykol (propilénglükol)

A propilénlgükol az ásványi olaj kozmetikai termékekben fellelhető formája, amelyet fék- és hidraulikafolyadékokban éppúgy megtalálhatunk, mint a fagyásgátló szerekben. A propilénglükolt a bőr- és hajápoló termékekben és a kozmetikumokban hidratáló hatása miatt használják. A bőr nedvességtartalmának megőrzése úgy történik, hogy a propilénglükol megakadályozza a nedvesség vagy a víz eltávozását azzal, hogy eltömíti a bőrt. Különböző információs anyagok figyelmeztetik a propilénglükol tartalmú termékek használóját, hogy ez az anyag erősen irritálja a bőrt, és használatával májelégtelenség és vesekárosodás léphet fel.

Alumínium sók

Nem fémes formában az alumínium és vegyületei általában mindenhol megtalálhatóak a közvetlen környezetünkben: ivóvízben, alumínium bevonatú konyhai edényeken, dezodorokban valamint testápolók és kozmetikai szerek összetevői között, mint a különböző krémek, barnító folyadékok. Általában dörzsanyagként, izzadás gátlóként, sűrítő anyagként, fedő anyagként és fizikai fényvédő gyanánt kerülnek a kozmetikumokba. Számos élelmiszerbe (sajtok, sütőport tartalmazó pékáruk, sütemények, fagyasztott tészták, szójalapú fehérjék) kevernek a feldolgozás során különböző adalékanyagokat (alumínium-ammónium szulfát E523, alumínium por E173, alumínium-szilikát E554 és E559, alumínium-sztearát E391, alumínium-szulfát E520). Az alumínium port élelmiszerekhez adagolva, élelmiszer színezékként használják, így például az E173-adalékanyaggal ezüstszürkés színhatás elérése a cél az adott termék felületén.

Egy átlagos felnőtt naponta 30-50 mg alumíniumot eszik meg. Bőrön keresztül a hagyományos alumíniumpalackozású dezodorok miatt jut be, amik különösen rossz hatásokkal bírnak, főleg ha azt frissen borotvált bőrön alkalmazzuk, mivel a borotválkozás során okozott apró sérüléseknek köszönhetően az alumínium gyorsabban behatol a szervezetbe. Továbbá a testápolási termékekkel, krémekkel, vagy sminkelés közben kerülhet az anyag a bőrünkön keresztül a szervezetbe. Több kutatás is felhívta a figyelmet az Alzheimer-kór és az alumíniumkitettség kapcsolatára. Lenyelés, belélegzés és bőrrel való érintkezés során csak nagyon kis mennyiségű alumínium kerül a véráramba. A tápcsatornából ugyanis csupán az alumínium 0,1–0,3%-a szívódik fel és ennek több mint 95%-a a vizelettel kiürül, további 2%-át az epe választja ki. A szervezetben maradó alumínium viszont a csontokba kerül.

Fragrance

Illatanyag, mely az amerikai termékek címkéjén Fragrance, míg az európai termékek címkéjén Parfum néven szerepel. Ez alatt a kifejezés alatt természetes vagy mesterséges illatanyagok egy meg nem határozott keverékét kell érteni. Az illatanyagok az egyik leggyakoribb allergizáló szerek a kozmetikumokban, melyek bőr- és légzőszervi problémákat is okozhatnak. Nem tisztem véleményezni, és nem célom kritikát mondani. Mindenkinek saját döntése, hogy mit ken és szór magára. Én a természet ajándékait választottam, és készítettem el adalékanyagok nélkül születendő kisunokám hintőporát!

TERMÉSZETES HINTŐPOR

Összetevők

10 dkg kukoricaliszt vagy kukorica-keményítő, 5 dkg szódabikarbóna, 1 dkg rózsaszirom, 1 dkg levendula virág, 2 csepp levendula illóolaj,1 csepp geránium illóolaj.
Túl érzékeny, irritált bőrre kamillával is készíthetjük.

Elkészítése

Az illóolaj kivételével az összetevőket turmixgéppel (aprító funkció) porrá őröljük. További finomítás céljából átszitáljuk, az illóolajjal illatosítjuk és jól zárható üvegben tároljuk.

Forrás:http://utajovobe.eu/hirek/vegyszer/4361-hintopor-hazilag-vegyszerek-nelkul

Hirdetés


Hirdetés betöltése...