Gyötri a másnaposság? – Így büntetlenül ihatna bort és sört


Hirdetés


A másnaposság elleni új fegyverként emlegetik azt az eljárást, amellyel módosíthatják a borok és a sörök egyes alkotórészeit. Egy úgynevezett génsebészeti eljárással képesek lennének megőrizni az italok pozitív élettani hatásait, miközben a másnaposságért felelős anyagok arányát csökkenthetik. Az új technológia azonban nem jelentené azt, hogy génmódosított (GM) borokat és söröket állítanának elő.

Az új eljárásban génsebészeti úton változtatnák meg a borokban, a sörökben és egyéb erjesztett élelmiszerekben található anyagokat. Egy enzimmel, amelyet ”gén késnek” neveznek, a kutatók képesek lehetnek a borokban és a sörökben fellelhető élesztőgombák szerkezetét módosítani, így növelve az italok pozitív hatásait, egyúttal pedig csökkentve a negatívakat – közölte a sciencedaily.com.

A felhasznált enzim olyan másodlagos erjedési folyamatokat tud aktiválni, amelyek csökkenthetik a másnaposságért feltételezhetően felelős toxinok arányát. Az így kezelt bor vagy sör elfogyasztása után várhatóan nem jelentkeznének a kellemetlen tünetek, miközben az italok élvezeti értéke megmaradna.

Emelhetik a borokban található antioxidánsok szintjét is, illetve más növények hatóanyagait is bejuttathatnák az italokba. Emellett befolyásolhatnák azokat a mikrobákat, amelyek savassá, szárazzá, édessé teszik a borokat.

A kutatók tájékoztatása szerint nem genetikai módosításon alapuló eljárásról van szó. Ez azt jelenti, hogy a fogyasztóknak nem kell tartaniuk a GM borok és sörök megjelenésétől.

Hirdetés


Hirdetés betöltése...