Ezért ragadós az ásítás!


Hirdetés


Mostanában egyre több ásítozó emberrel találkoztam: ásítozunk reggel, mert fel kell kelni, délben, ha felidegesített a főnökünk, és kiment belőlünk a stressz, este, és ha unalmas a tévéfilm. Tulajdonképpen úgy tűnik, hogy egyre többször ásítozunk, és a dolog igencsak ragadós.

 

 

Mi az oka?

Bizonyos vallások szerint ásítás során azért kell odatennünk a kezünket a szánk elé, hogy a rossz szellemek ne tudjanak behatolni. Más elméletek szerint, pedig saját lelkünk távozását védjük ezzel a mozdulattal.

Természettudományos magyarázat szerint a feszültség távozik ásításkor a testünkből. És ez némiképp megmagyarázza azt, hogy stresszes helyzetek után miért ásítozunk néha.

Tudósok szerint az ásítás azért következik be, mert az agytörzsünk egy elhasznált levegőjű szobában vagy fáradtság következtében nem kap elég oxigént. Pozitív hatását fejezték ki a szakemberek is azzal kapcsolatosan, hogy ásítás során az empátiával kapcsolatos területek vérellátása javul.

Miért ragadós az ásítás?

Ha valaki túl sokat ásítozik körülöttünk egy idő után mi is rázendítünk, vagyis a dolog igencsak ragadós. Egyes feltételezések szerint az ásítás egy nagyon ősi jelzésrendszer része, javítja a szociális viselkedést, és segít a csoportba való beilleszkedésbe. Mikor átragad az ásítás, csak udvariasan válaszolunk egy jelzésre.

 

 

 

Forrás:http://twice.hu/eletmod/ezert-ragados-az-asitas

Hirdetés


Hirdetés betöltése...