Ezért nem bírta sokáig a karácsonyfád! Elmondjuk, hogyan tudod késleltetni a tűlevelek lehullását!


Hirdetés


Ha az alábbi tanácsokat követjük, akkor sokáig otthonunk igazi dísze lehet a karácsonyfa. Karácsony környékén sokaknak okoz fejtörést, ha vágott fát választanak, pontosan milyen fenyőfélét is vásároljanak. Illetve mit tegyenek annak érdekében, hogy a lakás ékének szánt, díszbe öltöztetett fenyőfa ne adja meg könnyen magát, és a tűlevelei ne okozzanak még a nyár közepén is kellemetlenséget.

Nem mindegy milyen fajtára esik a választásunk

A kertészetek szakértői szerint fontos, hogy vásárlás előtt tisztában legyünk, mely fajtákat tartják a legtartósabbnak. E tekintetben is igaz a mondás, olcsó húsnak híg a leve, és a nagyon olcsón beszerzett fák okozhatnak nem kevés kellemetlenséget és bosszúságot.

A klasszikus lucfenyő, amely sokáig egyeduralkodó volt a piacon, gyorsan szárad, tűleveleit is hamar lehullajtja, és mindezek mellett még gyúlékony is. A feketefenyő is nagy sláger manapság. Felfelé törő, ritkás ágait nehéz viszont ízlésesen feldíszíteni. Ellenben a lakások száraz levegőjét jól bírja.

A duglászfenyő tűleveleit ha megdörzsöljük, akkor citrusos illatot árasztanak, de elég kényes fa. Nem bírja a terhelést, ágai gyengék és hajlékonyak. Ezzel szemben vízkeresztig is eláll a lakásban.

A drágább árfekvésű ezüstfenyők is nagyon tartósak. De érdemes őket óvatosan díszíteni és megközelíteni, mert tűleveleik nagyon szúrósak. A legtartósabb a Nordmann-fenyő. A fajta különlegessége, hogy bár levelei elszáradnak, mégsem potyognak le.

Ne hagyjuk magunkat becsapni, hogyha frissességről van szó!

Egy fa frissességét úgy tudjuk ellenőrizni, hogy szemügyre vesszük a tűleveleit. A frissen vágott fák levelei csillognak, zöldek, és nem található rajtuk sárgás terület. A fenyőfa nedvességtartalmát érintéssel tudjuk megállapítani.

theme-christmas-77078

Fontos a helyes tárolás

Mielőtt a lakásba felállítanánk a fenyőfánkat, mindenképp törekedjünk arra, hogy hűvös, szellőző, nem napsütötte helyen tároljuk. Ha megoldható, legjobb vízbe állítani, hogy minél tovább friss maradjon. A vágott fákat érdemes minél hosszabb ideig a szabadban, erkélyen vagy udvaron tárolni, és csak díszítés előtt pár órával bevinni a meleg lakásba. A néhány órás akklimatizálódásra azért van szükség, hogy ne törjenek le a hideg ágak a díszek súlyától.

Ha tudunk, érdemes beszerezni egy olyan karácsonyfatalpat, amelyet vízzel is megtölthetünk. A fa vízbe állítása előtt érdemes tízcentit levágni az aljából, hogy jól felszívja a vizet. A folyamatos permetezéssel is sokat tehetünk azért, hogy minél tovább üde maradjon a karácsonyfánk.

Valamint érdemes a karácsonyfa helyének kiválasztásakor arra figyelni, hogy a lakás leghűvösebb pontjára kerüljön, minél távolabb a fűtőtestektől vagy egyéb hőforrásoktól.

forrás: hirado.hu

Hirdetés


Hirdetés betöltése...