Ezek az ételek a legkárosabbak fogaid egészségére!


Hirdetés


1. Citrusfélék, bogyók

Az egyes gyümölcsök fogyasztása is veszélyes lehet. Némelyikük magas savtartalommal rendelkezik. Az elsők a listán a citrusfélék, beleértve a levüket is. Zöldségek terén, a paradicsom is az inkább nem ajánlott kategóriába tartozik. Ezek a problémák könnyen elkerülhetőek, ha a fogyasztás után alaposan megmossuk fogainkat. Ugyanez igaz a bogyófélékre is. Az eper, a cseresznye, és az áfonya mind nagyon hasznos az immunrendszer számára, azonban a fogakra veszélyesek lehetnek a savtartalmuk, illetve a színezékük miatt.

2. Vörös húsfélék

A húsfogyasztás után kötelező a fogselyem használata! A hús nem csupán a fehérje és a vas elsőszámú forrása, de a fogíny, és a környező sejtek gyulladásos folyamatainak a leggyakoribb kiváltó oka is. Továbbá, a hús könnyen a fogak közé ragadhat, amely rossz szájszagot okoz a lebomlás miatt. Ne feledkezz meg ezekről legközelebb, amikor egy finom steaket fogyasztasz…

3. Mák és szezámmag

A mák és a szezámmag apró szemcséi a szájüreget legjobban irritáló anyagok közé tartoznak. Tökéletesen beférnek bármilyen fogszuvas lyukba, és baktériumtermelést okozhatnak. Ezek pedig már fogínygyulladáshoz vezetnek.

4. Szárított gyümölcsök

A szárított gyümölcs és a fogerózió szinonimák! Ezek a gyümölcstípusok, mint ahogy sok egyéb másik is, telített cukrokat tartalmaz, továbbá erősen ragadósak; nem is kell tovább magyaráznunk, miért lehetnek veszélyesek… Azt javasoljuk, hogy minden étkezés után moss fogat, mert lehetetlen az összes felsorolt terméket elkerülni. Azonban ezt az egyszerű higiéniai szabályt nem nehéz nem elfelejteni…

5. Kávé, kóla, fekete tea

Sosem lesznek vakítóan fehérek a fogaid, ha ezeket a termékeket fogyasztod. Rengeteg elszínező anyagot tartalmaznak, amelyek mélyen sejt szinten behatolnak a fogzománcba, ezáltal a sárgás színű pigmentektől csak a fogorvos segítségével szabadulhatunk meg. Amíg a kávé és a tea ugyan csak esztétikai kárt okoznak, a kóla elpusztítja a fogzománcot, és nem csak a fogakra káros.

6. Kukorica és pop-corn

A széles körben elterjedt csemegék fogínygyulladást okozhatnak. A probléma onnan ered, hogy ezek a termékek könnyedén beragadhatnak a fogaink közé hosszú ideig. Továbbá, a konzerv kukorica fogszuvasodást okozhat a tartósítószerek miatt, amelyek elpusztítják a fogzománcot. A pop-corn gyakori okozója a fogtömések sérülésének és elvesztésének.

7. Édességek

A csábító édességek nem csak az alakunkat gyilkolják meg, de a szájunk mikroflóráját is. Ide tartoznak a kedvenc cukorkáink, a péksütemények, a nyalókák, karamellék, tejkaramellek… A cukor mellett, ami önmagában káros a fogakra, még különböző színezékanyagokat tartalmaznak, amelyek módosítják a zománc eredeti színét. Továbbá, a nyalókák megsebezhetik a fogzománcot és a száj nyálkahártyáját, a tejkaramell beleragad a fogakba lyukakat és mikroflóra egyensúlymegingást okozva.

8. Édes üdítők

A limonádé a káros anyagok koktélja. Az üdítőkben nehéz egy olyan összetevőt találni, ami nem károsítja a fogzománcot. De a legnagyobb gonosztevő a szénsav és a különböző egyéb savak. Ezek rövid idő alatt képesek tönkretenni a fogzománcot. A rostos üdítőkben található savak pedig érzékennyé teszik a fogakat azoknak erodálásával.

9. Alkohol

Az alkohol nem csak a máj ellensége. Az alkohol első áldozata a szervezetbe jutás után a fogak és a fogíny. Ez a csökkentett nyáltermelés miatt történik. Az alkoholos italok irritálják a puha sejtszövetet, csökkentve a szájüregbe jutó természetes nyál mennyiségét. Továbbá, a fehér- és vörösborok elszínezhetik a fogzománcot.

10. Lisztes termékek

Miután megismered a lisztes termékek negatív hatásait a fogakon és az alakunkon, már nem fognak annyira csábítóknak tűnni a péksütemények! Ezek a termékek megnövelik a fogszuvasodás valószínűségét, hiszen gyorsan lebomlanak a szájban, ezáltal kényelmes terepet létrehozva a kialakuló baktériumok számára. Ezek vezetnék később az egyes fogínybetegségekhez, illetve az egészségtelen száj egyéb ”kellemességeihez”.

Hirdetés


Hirdetés betöltése...