Elhunyt Dévény Anna – „Odafentről bízták meg” azzal, hogy segítsen


Hirdetés


Hétfőn elhunyt Dévény Anna gyógytornász, művészi torna szakedző, a mozgásrehabilitációs Dévény-módszer kidolgozója. A metódus alkalmazásával a szülési oxigénhiány miatt idegrendszeri károsodásban szenvedő csecsemőknél és különböző típusú mozgássérülési problémával küszködő gyerekeknél nyolcvan százalékban teljes gyógyulást, tizenöt százaléknál javulást értek el.

Dévény Anna 1957-ben diplomázott a Testnevelési Főiskolán, majd a neurológiai klinikán dolgozott gyógytornászként, közben művészi tornát tanított. Ő dolgozta ki a Dévény speciális manuális technika – gimnasztika módszert (DSGM), amellyel a mozgássérült gyermekeknél és felnőtteknél is kimagasló eredményeket értek el. 1996 óta speciális tréningeket tartott a Magyar Nemzeti Balett művészeinek is.

Gyermekként élte meg Budapest bombázását. 1954-ben érettségizett, majd gyógytornászképzésben vett részt. A diploma megszerzése után a pesti idegklinikára került, ahol tíz évig dolgozott, majd a Tétényi úti kórház neurológiai osztályára került. Közben elvégezte a Testnevelési Főiskola művészitorna-edzői szakát.

Az alap a művészi torna

Dévény Anna koraszülöttek, sérült gyerekek és felnőttek mozgásrehabilitációjával foglalkozott. Az általa kidolgozott módszer felhasználja a művészi torna alapjait is, ugyanakkor a sérült izmokat, inakat speciális manuális technikával regenerálja.

Az egészségbiztosító néhány éve már önálló kód alatt kezeli a Dévény Anna által kidolgozott terápiás módszert, ez többek között azt is jelenti, hogy a Dévény-módszer külön vált a gyógytornától, amivel eddig egy csoportba sorolták.

Az egyedülálló módszert Dévény Anna 1976-tól kezdődően, kettős képzettségének gyakorlati tapasztalatai alapján dolgozta ki – számoltunk be portálunkon két évvel ezelőtti írásunkban.

Dévény Anna a hirado.hu-nak akkor megjegyezte, hogy az önálló kód azt is jelenti, hogy a módszerbe már nem nyúlhat bele más, nem keverhetnek hozzá semmit. Lényege, hogy az idegvégződéseket stimulálják a bőrön keresztül, felhasználva öt hónapos korig az agy tartalék állományát.

Küldetése volt a segítés

A fél évszázados gyakorlati tapasztalat Dévény Anna módszerét folyamatosan tökéletesítette, ahogy ő mondta, „a szitában csak az marad fenn, ami működik” – olvasható az alapítvány internetes oldalán.

Az eredmények magukért beszélnek: hungarikumként is felfogható, hogy száz korábban gyógyíthatatlannak tartott kisgyermek közül nyolcvan egészségesen élhet a módszernek köszönhetően.

Dévény Anna intézményvezető gyógytornásznak, a Dévény Anna Alapítvány alapítójának kezet csókol Orbán Viktor miniszterelnök, miután az intézményvezető átvette a Magyar Érdemrend középkereszt kitüntetést Áder János köztársasági elnöktől a Parlament kupolacsarnokában 2014. március 14-én. MTI Fotó: Kovács Attila

Dévény Anna hite megingathatatlan volt abban, hogy küldetése a folyamatos segítés. „Fogalmam sem volt róla, milyen nehéz utat kell majd megjárnom, de úgy érzem, közvetítő vagyok, akit odafentről megbíztak, hogy ezt a csatát vívjam meg” – vallotta.

Tevékenységéért 2003-ban Batthyány-Strattmann László-díjat, 2010-ben Prima Primissima Díjat kapott. 2014-ben a Magyar Édemrend középkereszt (polgári tagozat) kitüntetését vehette át. 2017-ben a Dévény-módszer kiérdemelte a Magyar Örökség Díjat.

forrás: hirado.hu

Hirdetés


Hirdetés betöltése...