Életet menthet a színváltó tetoválás


Hirdetés


Az új amerikai fejlesztés jelzi a vércukorszint ingadozásait színváltozásaival, így életmentő lehet a cukorbetegek számára. Nemcsak menő és forradalmi az az új módszer, amelyet a Harvard Egyetem és a Massachusettsi Műszaki Egyetem kutatói dolgoznak ki, de még életeket is menthet! Az okostetoválásként is emlegetett újítás úgy jelzi a vércukorszint ingadozásait, hogy a hagyományos tintát színváltós bioszenzrorokra cserélték a szakemberek, amely érzékenyen reagál a testfolyadékok összetételének megváltozására.

Ez a fejlesztés azért lenne nagy segítség a cukorbetegek számára, mivel ezentúl nem kellene majd napi szinten három vagy akár tíz alkalommal is megszúrniuk magukat ahhoz, hogy megmérjék glükózszintjüket. Ezentúl elég lenne csak egy pillantást a tetoválásukra vetniük, és abból már meg tudnánk állapítani, hogy mikor kell adagolniuk a szükséges inzulint.

A tetoválás a biotechnológia eredményeit ötvözi a hagyományos tetoválás művészi módszereivel. A tinta színváltozása a következő mód mutatja ki a testünkben végbemenő kémiai folyamatok változását. Az egyes számú pH-szenzor a lila és rózsaszín skálán mozog. A kettes számszenzor illetve a „vér nátriumion-koncentrációját jelző szenzor” UV fény alatt fluoreszkálóvá válik. Míg a vércukorszenzor a kék, a zöld és a barna árnyalatait sorakoztatja fel.

Az alábbi videón a fent leírt folyamatváltozások követhetőek végig:

A tetoválás egyelőre még kísérleti fázisban jár, eddig az emberi bőrhöz sokban hasonlító disznóbőrön tesztelték működését. Amennyiben zöld utat kap, sokban javíthatja majd a cukorbetegek életminőségét.

forrás: hirado.hu

Hirdetés


Hirdetés betöltése...