Egy újabb vizsgálat igazolta, hogy súlyos fertőzéseket okozhatnak, a nyilvános mosdókban felszerelt kézszárító berendezések!


Hirdetés


A Connecticuti Egyetem kutatói szerint jobban tennénk, ha nem használnánk a nyilvános mosdókban felszerelt kézszárító berendezéseket, különben komoly fertőzéseket kaphatunk el. Az amerikai Connecticuti Egyetem kutatói nemrég az egyetem 36 mosdójában vizsgálták meg az ott használatos kézszárítókat, amelyekről kiderült, hogy az általuk kifújt levegőben ott a Bacillus subtilis, azaz a szénabacilus nevű baktérium is, amely többek között az emberi bélrendszerben található meg. 

A baktérium a wc-k öblítésekor a székletből kerül a levegőbe, és mivel a kézszárító a mosdóban található levegőt szívja be, majd melegítve fújja ki – így végeredményben rendkívül szennyezett levegővel szárítja a kezünket – számolt be róla a ZME Science.

A kutatók a vizsgálat során mintát vettek a kézszárító nélküli és a kézszárítóval ellátott illemhelyek levegőjéből. Míg előbbi esetében táptalajonként csupán hat baktériumtelepet tudtak kitenyészteni, utóbbinál ennek épp tízszeresét. Összesen 21 fajta baktérium 62 típusát találták meg, amelyek között olyan súlyos fertőzéseket okozókat is találni, mint például Staphylococcus aureus. A szakemberek arra is kíváncsiak voltak, mi történik, ha a kézszárító berendezéseket szűrőkkel látják el, ám kiderült, az is csupán a kórokozók 75 százalékát képes megszűrni.

forrás: hvg.hu

Hirdetés


Hirdetés betöltése...