Egy recept, ami segíthet megelőzni a csontritkulást


Hirdetés


Világszerte minden évben több ezer új csontritkulásos beteget regisztrálnak. Gyakran még az orvosok sem veszik észre a figyelmeztető jeleket, ennek pedig súlyos következményei lehetnek. Átlagosan minden hónapban több mint 1100 ember hal meg a világon csípőtörés miatt. Károly herceg felesége, a cornwalli hercegné, Kamilla édesanyja és nagymamája is csontritkulás miatt halt meg.

Mi az a csontritkulás?

A csontritkulás egy alattomos betegség, kezdetben semmilyen tünete nincs. Az emberi szervezet 206 különálló csontból áll. A csontszövetben csontépítő és csontfaló sejtek vannak, amelyek biztosítják a csontszövet állandó megújulását Az egészséges csontszövetben ugyanannyi épül fel, mint amennyi lebomlik. 35 éves kor után azonban ez a folyamat lelassul, kevesebb épül fel, mint amennyi lebomlik, és elindul a csontritkulás. 50 éves kor fölött pedig már nagyobb esély van arra, hogy egy kis esés is csonttöréssel végződjön.
Magyarországon körülbelül 800.000 csontritkulásos beteg él.

Kik vannak veszélyben?

Legfőképpen az időseket érinti a betegség, de fiatalabb korban is előfordulhat. A gének is szerepet játszanak. Körülbelül 80 százalékban ugyanis szüleinktől függ, hogy mennyire egészséges a csontozatunk. Ha volt már a családodban valakinek csípőtörése, akkor duplán veszélyben vagy. 50 év felett mindenképpen érdemes részt venni egy úgynevezett DEXA-vizsgálaton, amelynek során a csontok kalcium tartalmát is megmérik. Ezen a vizsgálaton kiderül, ha baj van, még azelőtt, hogy a betegség komoly panaszokat okozhatna. A géneken és a koron kívül a nemnek is meghatározó szerepe van. A nők veszélyeztetettebbek, mivel nekik eleve vékonyabb csontjaik vannak, a menopauza után pedig felgyorsul náluk a folyamat. Az ösztrogén nevű hormon ugyanis kifejezetten jótékony hatással van a csontokra. Ahogy csökken ez a hormon, úgy nő a kockázat.

A recept

Hozzávalók:

  • 15 db friss, házi tojás
  • 15-20 darab citrom
  • 1 kg méz
  • 1 kg őrölt dióbél
  • 200 ml svéd keserű

Elkészítés:

A tojáshéjakat ne dobjuk a kukába, hanem össze kell törni és egy turmixgép által porrá kell őrölni. A citromok levét nyomjuk a tojáshéj porra, majd adjuk hozzá a svéd keserűt is. Ezt a keveréket 15-18 napig lefedve kell tárolni száraz, hűvös helyen. Néha egy-egy alkalommal kavarjuk jó alaposan össze. Ezt követően az egész keveréket egy szűrősegítségével szűrjük át, majd a szűrőn marad krémhez adjuk hozzá a mézet és az őrölt dióbelet. Ezt követően az egész keveréket tegyük a hűtőbe.

Fogyasztása:

Az elkészítés után két nappal kezdhetjük el fogyasztani, naponta 3 alkalommal, étkezések után 2 kanállal. Ha elfogy a keverék, akkor 6 hónap szünetet kell tartani,majd ismétel lehet kezdeni a kezelést.

Amellett, hogy hatékonyan előzi meg a csontritkulást, segít a szervezetnek feltöltődni ásványi anyagokkal, valamint a reumás panaszokra is segítség lehet.

szerző:tudasfaja.com

Hirdetés


Hirdetés betöltése...