Egy francia genetikus a világ legboldogabb embere! Elmondja a “titkot” ( VIDEÓ )


Hirdetés


Matthieu Ricard (tibeti: माथ्यु रिका, 1946. február 15. – ) francia író, a nepáli Secsen Tennji Dargyeling kolostor buddhista szerzetese(bhikkhu). 1989 óta Ricard a 14. dalai láma személyes francia nyelvű tolmácsa. Matthieu Ricard a Tudat és Élet intézetigazgatótanácsának a tagja, amely nyugati és a buddhista tudósok találkozásának és együttműködésének teremt színteret. Ricard a tudományos konferenciák során többször is szerepelt, például a zavaró érzelmek témakörében.

Henri-Cartier Bresson Matthieu Ricard Franciaországban született, Savoie megyében, Aix-les-Bains városban, Jean-François Revel, neves francia filozófus és Jahne Le Toumelin absztrakt festő gyermekeként. Matthieu Ricard intellektuális körökben nevelkedett, neves tudósok társaságában. Doktori fokozatát a párizsi Pasteur Intézetben szerezte 1972-ben molekuláris genetika témakörben, François Jacob Nobel-díjas fizikus pártfogása mellett. A tudományos fokozat megszerzése után döntött úgy, hogy hátrahagyja korábbi tudományos vizsgálódásait és a tibeti buddhizmus gyakorlatának szenteli élete további részét. A Himalájába költözött és a Kandzsúr rinpocse és más neves tibeti buddhista tanító tanítványa, majd Dilgo Khjence rinpocse legközelebbi tanítványa lett, a mester 1991-ben bekövetkezett haláláig.

Ricard spirituális mesterekről, tájakról és a himalájai emberekről készült fényképei több magazinban és könyvben jelentek meg és sok könyvet fordított le francia nyelvre. A saját édesapjával készült párbeszédekből készült műve, A szerzetes és a filozófus (angol címén a The Monk and the Philosopher), Európában bestseller díjat kapott és 21 nyelvre lefordították. Az A Kvantum és a lótusz című könyvében a tudomány és a buddhizmus kapcsolatáról ír. A 2003-as Plaidoyer pour le bonheur (angolul megjelent fordítása: Happiness: A Guide to Developing Life’s Most Important Skill) című könyve a boldogság jelentését és megvalósítását járja körül. Ez a legutóbbi szülőhazájában érdemelt bestseller díjat.

A média „a világ legboldogabb emberének” nyilvánította ki. Matthieu Ricard vállalkozott a Wisconsin–Madison Egyetem kísérletében való részvételre, amely a boldogságról szólt, és ebben a kísérletben jelentősen magasabb pontszámot ért el, mint a kísérletben résztvevő több száz más ember.

A Wisconsin Egyetem kutatásának keretében Ricard és több száz, szintén hosszú ideje meditáló ember agyát mágneses rezonanciás felvételekkel vizsgálták, amely során a résztvevők koponyájára 256 szenzort erősítettek. Azt találták, hogy amikor a francia genetikus az együttérzésen, a mások iránt érzett könyörületen meditált, agya gamma-hullámokat bocsátott ki – ezek a tudatosság, a figyelem, a tanulás és a memória agyhullámai is. A felvételek továbbá azt mutatták, hogy a homloklebeny elülső része az agy bal felén jóval aktívabb volt, mint a jobb felén. Az idegtudósok ezzel magyarázták hatalmas boldogságérzetét, és a negatív dolgok iránti csökkent fogékonyságát. Ricard együttműködve más kutatókkal világszerte az idegrendszer képlékenységét, a neuroplaszticitás jelenségét vizsgálja. Egy 12 éve tartó kísérletben a meditációnak az éberségre, a figyelemre és az érzelmi egyensúlyra gyakorolt rövid és hosszú távú hatásait vizsgálják. Azt találták, hogy a hatások már heti háromszor húsz perc meditáció után megmutatkoznak.

Társszerzője volt egy tanulmánynak a legalább hároméves elvonuláson meditációs gyakorlatot végző szerzetesek agyáról, amelynek ő maga is az egyik alanya volt.Ricard kutatásokat végez a tudat tréningezésének (lojong) agyra gyakorolt hatásával kapcsolatosan, a Madison-Wisconsin, a Princeton és a Berkeley egyetemeken. Keleten végzett humanitárius munkáiért kitüntették a Francia Köztársaság Nemzeti Érdemrendjével. Az elmúlt években Ricard minden nemű jövedelmét különböző ázsiai jótékonysági projekteknek adományozta, amelyek kórházak, iskolák és árvaházak építésével és karbantartásával foglalkoznak.

Ricard felszólalt a Világ Boldogság Fórumának konferenciáján Sydney-ben, Londonban, San Francisco-ban és Szingapúrban. 2015. júniusánan a Spirituality & Health Magazine címlap sztorija volt Ricard „Altruizmus: az együttérzés ereje, hogy megváltoztasd magad és a Világot” (Altruism: The Power of Compassion to Change Yourself and the World című cikkének angol nyelvű fordítása.

Íme egy előadása:

 

 

Hirdetés


Hirdetés betöltése...