Édesítőszerek amiktől nem lesz édes az életed 1.


Hirdetés


 Édesítőszerek amiktől nem lesz édes az életed 1.

Legtöbb ember tulajdonsága az édes ízhez való kötődés, annak szeretete.
A kedvelt édes ízhatás eléréséhez számos édesítőszer is rendelkezésre áll.

cukor
Mennyire biztonságosak ezek a szerek?

Édesítőszerek és nemzetközi jelölésük
E 420 . . . . . . . . . . . . . . . . Szorbit (szorbit, szorbitszirup)
E 421 . . . . . . . . . . . . . . . . Mannit
E 953 . . . . . . . . . . . . . . . . Izomalt
E 965 . . . . . . . . . . . . . . . . Maltit (maltit, maltitszirup)
E 966 . . . . . . . . . . . . . . . . Laktit
E 967 . . . . . . . . . . . . . . . . Xilit
E 950 . . . . . . . . . . . . . . . . K-aceszulfám
E 951 . . . . . . . . . . . . . . . . Aszpartám
E 952 . . . . . . . . . . . . . . . . Ciklaminsav és nátrium-, illetve kalciumsói
E 954 . . . . . . . . . . . . . . . . Szacharin és nátrium-, kálium- és kalciumsói
E 955 . . . . . . . . . . . . . . . . Szukralóz
E 957 . . . . . . . . . . . . . . . . Taumatin
E 959 . . . . . . . . . . . . . . . . Neoheszperidin-dihidrokalkon
E 962 . . . . . . . . . . . . . . . . Aszpartám és aceszulfám sója

Cikksorozatunk 1. részében az aszpartammal foglalkozunk.

E951 Aszpartam
Az aszpartam egy mesterséges édesítőszer.
Az 1970-es évek óta igen széles körben alkalmazzák az élelmiszeriparban. Száma: E951.
Az aszpartam a fenilalanin és az aszparaginsav aminosavak dipeptidjének metil-észtere. Érdemes tudni, hogy szerkezetéből következően az aszpartam egyik bomlásterméke a szervezetben a fenil-alanin – amely a fenilketonúria nevű anyagcsere-betegségben szenvedők számára súlyos mérgezést okozhat, ami arra utal, hogy alapjában ez egy méreg. Erre figyelmeztet a “fenil-alanin forrást tartalmaz” felirat az aszpartammal édesített termékeken.

Az aszpartam (csak néhány) mellékhatása:
Látászavarok, szemfájdalom, fülcsengés, hallásgyengülés, epilepsziás görcsök, migrénes fejfájás, egyensúlyzavarok, memóriavesztés, állandó álmosság, végtagzsibbadás, részleges bénulás, remegés, depresszió, ingerlékenység, agresszió, álmatlanság, fóbiák, szapora szívverés, légzési nehézségek, hányinger, hasmenés, véres széklet, hasfájás, nyelési fájdalom, bőrviszketés, kiütések, asztma, herpesz, tályog, menstruációs zavarok, a haj elvékonyodása, hajhullás, hirtelen súlyvesztés, fokozatos súlygyarapodás, fájdalmas vizelés, túlzott szomjúság, bedagadt lábak, visszafordíthatatlan agykárosodás, születési rendellenességek, gyomorfekély, ízületi fájdalmak…

Néhány tipikus termék, amit ezzel édesítenek:
szénsavas és rostos üdítőital, joghurt, fagylalt, reggeli készítmények, pezsgőtabletta, sportital, gyermekvitamin(!), lekvár, szinte minden rágógumi, diabetikus termékek, és maguk az édesítőszerek nagyobb része…

top-10-aszpartam-forras

Az aszpartamot igaz megemészti a szervezet, de elfogyasztása után a benne lévő metanol (faszesz) formaldehiddé, majd hangyasavvá változik.
A formaldehid belégzése halálos, rákkeltő. További összetevői, a fenil-alanin és az aszparginsav pedig mérgezőek.

Bizonyított vizsgálatok szerint a nagy mennyiségű édesítőszer roncsolja az idegsejteket. Egész pontosan az alábbi közvetlen és közvetett kapcsolatokra világítottak rá a szerrel kapcsolatban:

Gátolja az aminosavak anyagcseréjét.
Károsan hat a fehérjék szerkezetére és anyagcseréjére.
Hátrányosan befolyásolja a nukleinsavak működését.
Károsítja az idegek működését.
Felborítja a belső elválasztású mirigyek egyensúlyát.
Ráadásul az aszpartám lebomlásakor az idegek felmelegednek, ami az idegsejtek depolarizációjához vezet.

A növekvő aggodalom ellenére sem az Európai Élelmezésbiztonsági Hivatal (EFSA), sem pedig az amerikai Élelmiszer és Gyógyszer Hivatal (FDA) nem változtatott az aszpartammal kapcsolatos álláspontján, illetve a biztonságosnak tartott adagolási előíráson.

Az ismert amerikai orvos szakíró, dr. Mercola ugyancsak az aggódók táborát gyarapítja, hangsúlyozva, hogy az aszpartam méreg, ezért semmi keresnivalója a szervezetünkben! Még akkor sem, ha 200 millió ember fogyasztja világszerte, és megtalálható több mint 6000-féle termékben. A szódától és a rágógumitól kezdve,, desszerteken át a joghurtokig, sőt még néhány vitaminkészítményben és köhögés elleni cukorkában is fellelhető. Vagy például aszpartamot is fogyasztunk, ha diétás kólát iszunk

De vajon tudjuk-e, hogy az aszpartam lebomlásakor három mérgező vagy veszélyes vegyi anyag keletkezik: aszpartamsav, fenilalanin és metanol (metilalkohol).
1.Fenilalanin, az aszpartám 50%-a
2.Metilalkohol (faszesz), az aszpartám 10%-a
3.Aszpartámsav (az aszpartám 40%-a)

1.
A fenilalanin normál esetben megtalálható az agyban, néhány ember azonban egy genetikai rendellenesség – fenilketonuria (PKU) – miatt nem tudja megemészteni. Ezért az ő esetükben veszélyesen, sőt néha halálos mértékben megemelkedhet az agyban lévő fenilalanin mennyisége. Kimutatták, hogy az aszpartám bevitele (főleg ha szénhidráttal együtt kerül a szervezetbe) nagymértékben megnöveli az agyban lévő fenilalanin szintjét még akkor is, ha nem áll fent az előbb említett genetikai rendellenesség. Ha csak egy alkalommal fogyasztjuk is, bizonyítottan megnövekszik a vér fenilalanin szintje. Ez pedig a szerotonin szint csökkenésével jár, ami hangulatromláshoz, akár depresszióhoz is vezethet. Sajnos skizofréniát is okozhat, illetve hajlamosabbá tehet bennünket különböző betegségekre.

2.
A metilalkohol (metanol vagy faszesz) halálos méreg, amelynek a felszívódása jelentősen felgyorsul, ha szabad metanol is jelen van. Szabad metilalkohol keletkezik aszpartámból, ha 30 Celsius-fok fölé melegítik. Ez előfordulhat akkor, ha egy aszpartám tartalmú terméket helytelenül tárolnak (például napsütésnek van kitéve) vagy ha egy ilyen terméket, például zselét, melegítenek. Ilyenkor a metilalkohol lebomlik a szervezetben, hangyasav és formaldehid képződik belőle – az utóbbi pedig halálos idegméreg.

A fentiek miatt még az Amerikai Környezetvédelmi Hivatal (EPA) is halmozódó (kumulativ) méreggé nyilvánította a metilalkoholt. Mindössze napi 7,8 mg fogyasztását tartják megengedhetőnek, ugyanakkor egy liter, aszpartammal készült üdítőital 56 mg metilalkoholt tartalmaz! Vagyis: akik sok ilyen terméket fogyasztanak, bevihetnek majd 250 mg-t is naponta, ami 32-szerese a hivatal által javasolt mennyiségnek.

A metilalkohol-mérgezésnek sokféle és különböző tünetei lehetnek:

-Látásproblémák.
-Fejfájás, fülzúgás, szédülés.
-Hányinger, gyomorpanaszok.
-Gyengeség, zsibbadtság és nyilalló fájdalom a végtagokban.
-Viselkedési zavarok.
-Emlékezetkimaradás.

Ezek után van még valaki, aki úgy véli, hogy az aszpartam nem méreg és fogyasztása biztonságos?

Sokáig lehetne sorolni a mesterséges édesítőszerekkel kapcsolatos problémákat, akár az egészségünk, akár a piaci manipuláció vonatkozásában.
Kiderül többek között, hogy az aszpartammal azért sem jó barátkozni, mert az agyban keletkező károsodás mellett még rákot is okozhat – akár nagyon kis mennyiségű (napi 20 mg) bevitele is.

Amennyiben megtehetjük sürgősen hagyjunk fel az ilyen anyagokat tartalmazó termékek fogyasztásával! 

Bárhogyan hangzik is, az igazság az, hogy tudatosan megmérgeznek minket.
Ízekkel hozzáláncolnak bennünket ezekhez a mérgekhez, és mi szolgamód bevesszük belőlük a napi adagunkat.

Hirdetés


Hirdetés betöltése...