Bőrrák: férfiként nagyobb esélyed van rá!


Hirdetés


Egyre többet süt a nap, egyre nagyobb az esélye annak, hogy számolnunk kell a sugárzás káros hatásaival. A férfiak sokszor csak legyintenek erre a problémára, aminek azonban megvan az ára: az erősebbik nem tagjai nagyobb eséllyel halnak meg melanómában, mint a nők. Mi lehet ennek az oka?

A férfiak kevesebb naptejet használnak

Kezdjük az elején a sort, avagy a melanóma okát: a férfiak még annyi időt sem szánnak a sugárzás elleni védekezésre, mint a nők, pedig utóbbiak sem esnek túlzásba, ha naptej használatról van szó. Ráadásul a férfiak sokszor tovább és nagyobb bőrfelületet tesznek ki a sugárzásnak, gondoljunk csak a fizikai munkát végző emberekre, akik a hőségben félmeztelenül dolgoznak, vagy a strandfoci résztvevőire, akik csaknem álló nap árnyék nélkül sportolnak.

 

A férfiak hétköznapokon nem védekeznek a fény ellen

Való igaz, hogy nem sok nő keni be a testét, ha napsugárzásban útnak indul, de ez nem is feltétlenül baj, hiszen a D-vitaminra mindannyiunknak szüksége van. Sokan azonban még mindig kizárólagosan a strandra korlátozzák a naptej használatát, pedig egy túra, vagy egy szabadtéri program során is villámgyorsan le lehet égni.  A nők gyakran tudtunk kívül védekeznek, hiszen a jobb arckrémekben, alapozókban is van UV szűrő, így legalább az arc védett a káros sugarak ellen, ezeket a termékeket azonban a férfiak csak igen kis százaléka veti be.

A férfiak nem aggódnak az új pöttyök miatt

A legtöbb férfi észre sem veszi, ha nőtt rá egy új anyajegy, ugyanis sokkal kevésbé foglalkoznak a bőrhibákkal, mint a nők. A gyengébbik nem hajlamos a túlaggódásra, s többségükben azonnal felfedezik, ha egy új bőrhiba jelent meg a testükön, vagy éppen megváltozott a külseje egy gyerekkori anyajegynek. Ezzel szemben a férfiak kevésbé foglalkoznak ezekkel a bőrön levő foltokkal, vagy ha fel is fedezik, amíg nem fáj, addig jellemző módon nem fordulnak orvoshoz.

A férfiak ritkábban járnak kontrollra

A rendszeres önkontroll mellett mindenkinek javasolt évente egyszer ellátogatni szűrővizsgálatra, illetve bármi gyanús jel esetén célszerű azonnal orvoshoz fordulni. A rendszeres kontrollra sokan nem szánnak sem időt, sem pénzt, de ez ügyben ismét csak a férfiak szorultak a lista végére. Nem csoda, hiszen ismét csak érvénybe lép a „nem fáj, nincs gond” alapelv, valamint a férfiak sokkal inkább úgy érzik, hogy ezek a gondok csak későn, a felnőttkor végén jelentkezhetnek.

Mit lehet tenni?

Természetesen az előbb említett hibákat ki kell küszöbölni. Ha túl sokat vagy a napon, függetlenül attól, hogy hol, használj naptejet és igyekezz minél előbb árnyéba vonulni, főleg 11 és 15 óra között. Próbáld figyelemmel követni az anyajegyeidet, s emellett is évente legalább egyszer szánj rá fél órát a bőrgyógyász meglátogatására. Ez nem sok idő, de megmentheti az életedet, hiszen az idejében felismert melanóma műthető, kezelhető, később azonban az egyik legveszélyesebb, áttétes daganattá képes fejlődni.

Mit kell figyelned?

 – az anyajegy széleit: ha egyenetlenek, akkor mindenképpen gyanúsak;

– ha egy, már meglévő anyajegy növekedésnek indul;

– az új anyajegyeket fokozott figyelemmel kell kísérni;
– az anyajegy színét: ha elszíneződik, nem egyenletes;
– az anyajegy vérzik, váladékozik, bepirosodik a körülötte levő terület;
– az anyajegy viszket;
Ha az előbbi tünetek bármelyike igaz rád, haladéktalanul fordulj orvoshoz!
Forrás: www.men.hu

Hirdetés


Hirdetés betöltése...