Bolíviában van az utolsó, szinte teljesen érintetlen ökoszisztéma. Húsevő baktériumok, mérgező lepkék őrzik a bejáratot!


Hirdetés


A Bolíviában található, az Andok és a Tuichi folyó közötti területet elfoglaló Madidi Nemzeti Parkot, ökológiai szempontból a bolygónk legszínesebb, emberi beavatkozástól legkevésbé érintett térségének tartják.  Közel 19 ezer négyzetkilométerén öt-hatezer növényfaj él, emellett ezer madárfaj, mely a világ madárfajainak 11%-át teszi ki. A New York-i székhelyű Wildlife Conservation Society (WCS) bolíviai tudóscsoportja 30 hónapnyi munkával a nemzeti park összes ökoszisztémáját felmérte az amazonasi esőerdőktől az Andok 6044 méter magas Chaupi Orco hegycsúcsának gleccservidékéig. A 1,89 millió hektár nemzeti park 15 térségében végeztek részletes felmérést – adta hírül a WCS. Az eredmény bámulatos lett:

A világtól elzárt nemzeti parkban élő eddig ismert fajokon kívül a tudóscsoport 1382 fajt és alfajt azonosított a térségben, köztük 100 emlős-, 41 madár-, 27 hüllő-, 25 kétéltű-, 138 hal-, 611 lepke- és 440 növényfajt, amelyek közül több mint 200 bolíviai létezéséről eddig nem is tudtak a szakemberek. A kutatók nem mellékesen rábukkantak 124, a tudomány előtt eddig ismeretlen fajra, amelyek közül 84 növény-, öt lepke-, 19 hal-, 8 kétéltű-, négy hüllő- és négy emlősfaj valamint 8 új pillangó fajra, illetve alfajra. A kutatócsoport most ezen fajok tudományos leírásán dolgozik, hogy hivatalosan is új fajként azonosíthassák őket.

A Madidi Nemzeti Park méltán pályázhat a világ biológiailag legsokszínűbb természetvédelmi területének címére, azonban turistaként mégsem ajánlatos, legalábbis tapasztalt helyi vezető nélkül oda utazni. Számtalan “rémtörténet” kering arról, hogy milyen veszélyek fenyegetik az oda látogatót. A környéken ugyanis szinte minden mérgező, a növények éppúgy, mint a rovarok. Egy lepke érintése elég, hogy kiütések keletkezzenek az arcon. Vagy éppen lárvák fúrják be magukat a bőr alá, fertőzéseket, parazitákat juttatva a szervezetbe! A rettegett húsevő baktérium sem ritka errefelé, ami ellen nagyon nehéz védekezni! A helyiek szerint a vaddisznóktól is érdemes tartani. Erre felé, ugyanis igen agresszívak, és szinte azonnal támadnak. Az biztos, hogy a természet mindent elkövet, hogy megóvja ezt a szinte utolsó érintetlen területet, valószínűleg nem véletlen, hogy ennyi veszély leselkedik az oda tévedő “idegenre”!

Szerző: diabetika.hu

Hirdetés


Hirdetés betöltése...