Bárki elkészítheti ezeket a napelemeket újrahasznosítható PET palackokból. Az ötlet ZSENIÁLIS!


Hirdetés


A napenergia fűtéshez, és a meleg víz előállításához való felhasználása az egyik legtakarékosabb dolog a világon. Sőt, arról se feledkezzünk meg, hogy ez a módszer teljesen környezetbarát. Egyes országokban vannak olyan épületek, melyeket teljes mértékben csupán a napenergia felhasználásával fűtenek.

pet1

Maga a rendszer azonban nem kevés pénzbe kerül, éppen ezért sokan nem tudják megengedni maguknak ezt a luxust még akkor sem, ha az ára hosszútávon megtérül. Az alábbi videóban egy olyan alternatív megoldást láthatunk, mely sokkal olcsóbb, és könnyen bárki el tudja készíteni.

Egy 59 éves brazil mérnök, Jose Alano egy igen költséghatékony megoldást talált ki. Ezelőtt 13 évvel a férfi úgy gondolta, hogy gondoskodni szeretne városa tisztaságáról, és elindult, hogy felszedje az eldobott műanyag palackokat. Később felesége segítségével 100 PET-palackból, és 50 tejesdobozból egy igencsak hatékony házi napelemet építettek.

pet2-579x483

A rendszer működtetéséhez a termosifon technológiát használták fel. Ez azt jelenti, hogy a kevésbé sűrű forró víz a felszínen marad, míg a nehezebb, hideg víz leszáll. Az alábbi videóban láthatjuk, a brazil férfi hogyan építette meg a saját napelem-rendszerét. Jose Alano azt tanácsolja azoknak, akik ezt a rendszert használják, hogy legalább 5 évente cseréljék ki a műanyag palackokat, ugyanis ennyi idő alatt lerakódás képződik bennük, és nehezebben fogadják be a napsugarakat.

pet3

Ha valaki meg szeretné építeni ezt a nagyon egyszerű rendszert, nézze meg az alábbi videót, és tájékozódjon további szakleírásokból. Egyáltalán nem nehéz létrehozni házilag egy PET-palackokból álló napelemet. Megéri kipróbálni!

forrás: twice.hu

Hirdetés


Hirdetés betöltése...