Az agyvérzés elkerülése érdekében fogyasszon több olajos halat


Hirdetés


Sok omega-3 zsírsavban és egyéb éltető tápanyagokban gazdag olajos hal fogyasztása hetente többször is jelentősen csökkentheti az emberek agyvérzésre és más agyi betegségekre való kockázatát. Egy új angol tanulmány megerősíti a már számos rendelkezésre álló tudományos bizonyítékot arra vonatkozóan, hogy az olajos halak, mint a lazac, makréla, hering, pisztráng és szardínia, egyedi neuroprotektív képességekkel rendelkeznek.

Dr. Rajiv Chowdhury a cambridge-i Egyetem kutatója és Oscar H. Franco az Erasmus University Medical Center professzora Rotterdamban, 38 halfogyasztás előnyeit elemző tanulmány eredményeit vetette össze. Különösen az olajos halak azon tulajdonságaira koncentráltak a kutatók amelyek az agyérbetegségeket, illetve az agyérszűküléses állapotokra hatnak.

Az adatok, amelyeket 15 országból származó 800.000 magánszemély felméréséből összesítettek, azt mutatták, hogy mind a már kialakult szív-és érrendszeri betegségekben szenvedőknek és mind az egészséges egyéneknek előnyös lehet az olajos hal fogyasztása. A csapat megállapította, hogy azok, akik 2-4 adag olajos halat ettek a héten, 6 százalékkal kisebb valószínűséggel szenvednek cerebrovascularis betegségben, mint azok, akik egyszer egy héten vagy ennél is ritkábban fogyasztottak belőle hetente.

Azon a résztvevők esetében, akik átlagosan 5 vagy több adagot fogyasztottak hetente, az agyvérzés kockázata 12 százalékkal csökkent. Más szóval, minél több olajos halat eszik valaki, annál kevésbé fog bármilyen agyérbetegségben szenvedni a későbbiekben.

“A korábbi kutatásokból már tudjuk, hogy a sok halfogyasztás általános egészségi állapot javulást eredményez “nyilatkozta Dr. Peter Coleman, a “The Stroke Association” igazgatóhelyettese. ”Ez a kutatás azt is mutatja, hogy ez segithet kikerülni az agyvérzést is” … A stroke kockázatát csökkentheti még rendszeres testmozgással, egészséges, kiegyensúlyozott étrenddel és vérnyomásának karbantartásával.”

Hasonlóképpen, egy 2011-ben megjelent tanulmány megállapította, hogy a halolaj-kiegészítők, amelyek omega-3 zsírsavakban gazdagok, enzhítik ay agy gyulladásos folzamatait, így csökkentve a stroke kockázatát és javítva a kognitív képességeket. A dokozahexaénsav (DHA) amely a halolaj hatóanyaga, létfontosságú a stroke megelőzése szempontjából.

 

Hirdetés


Hirdetés betöltése...