Áttörés a magyar szívgyógyászatban


Hirdetés


Több ezer embert érint Magyarországon a szívbillentyű-záródás zavara, vagyis amikor a vér visszaszivárog a szív másik üregébe. Rajtuk segít az a beavatkozás, amelyet hazánkban elsőként a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikáján végeztek el.

– Legfőbb indikációja a szívizom-károsodás, a csökkent balkamra-funkció miatt bekövetkezett kamratágulás, és ez együtt jár a billentyűvitorla eltávolodásával, ennek következtében funkcionális visszafolyás, elégtelenség jön létre – magyarázta az M1 Minden tudás című műsorában dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem klinikai rektorhelyettese.

A betegeknél légszomj, erős éjszakai köhögés lép fel. Az új terápiás lehetőség elsősorban azokat juttathatja az egyetlen érdemi kezeléshez, akiknél a létrejött billentyűelégtelenség kezelésére egy nyitott szívműtét, vagyis a hagyományos szívsebészeti billentyűplasztika vagy billentyűcsere túlságosan kockázatos lenne.

Nagyon komplex eszköz, ez az irányítója annak a katéternek, amely pici csipeszben végződik. A katétert a beteg lágyéki vénáján felvezetve juttatják el a jobb szívfélbe. A legfontosabb, hogy a billentyű a műtét után ne legyen áteresztő, vagyis a vér ne folyjon vissza a bal kamrából a bal pitvarba.

– Az a kiindulás, amikor sikerült eljuttatni az eszközt a jobb pitvaron keresztül a bal pitvarba. Belerakunk a szív nagy vénájába egy katétert, ami pontosan egy magasságban és egy síkban van ezzel a billentyűvel, hogy jobban orientálódjunk. A következő lépés az, hogy kinyílik ez az eszköz, és szépen, óvatosan, merőlegesen a billentyű síkjára előre vezetjük be a bal kamrába, majd a bal kamrából visszafele jőve, pont középen megfogjuk a billentyűt, és nézzük ultrahanggal, hogy milyen az eredmény – részletezte dr. Merkely Béla.

Ezt a folyamatot három-négyszer meg kell ismételni, míg végül megtalálják azt a pozíciót, amellyel sikerült a plasztikával csökkenteni a folyást a bal pitvarba. A műtétet folyamatos röntgen- és ultrahangvezérléssel bonyolítják le. Az ultrahang képét kivetítőn követik a műtétet végző orvosok.

forrás: hirado.hu

Hirdetés


Hirdetés betöltése...