Amiért kár, ha nem esszük meg


Hirdetés


b_200_200_16777215_00___images_watermarks_a_a_dinnye.jpgMár nem egy kedvelt fajtáról tudható, hogy nem érdemes például meghámozni, vagy akár a magját is meg lehet enni, sőt még használunk is vele magunknak, a csutka és a héj mégis leggyakrabban a szemétben, jó esetben a komposztban végzi. Jó megoldás ez?

Most találtam egy listát, ahol ugyan van néhány közismert dolog is, csak úgy az ismétlés kedvéért, de vannak rajta újdonságok is. Úgyhogy nézzük, mi az, amit jobb lenne elfogyasztani, ahelyett, hogy eldobnánk a drága vitamin vagy egyéb hasznos tápanyagforrást. Így is az élelmiszer nagyjából 25-30 százaléka a kukákban köt ki.

A szakemberek azt mondják, hogy ahhoz, hogy egészségesek legyünk, naponta legalább két egységnyi gyümölcsöt és két-három egységnyi zöldséget kellene fogyasztania egy felnőttnek. Mennyivel ízletesebb is így elfogyasztani, például a különböző vitaminokat, mint tabletta formájában.

Kezdjük az almánál, ha még jó a fogunk és már tud a gyerek rágni (mert addig persze nem árt pucolni a könnyebb fogyasztás érdekében), a gyümölcs héjában értékes antioxidáns van, ami a tüdőnek és az agynak is jót tesz. Vitamin és rost pedig általában több van az alma héjában, mint a húsában.

A mángold szárában értékes aminosavat találtak, ami a test öngyógyító folyamatait segítheti, úgyhogy érdemes megfőzni a levelekkel együtt.

A narancs és egyéb citrusfélék héjában egy vizsgálat szerint több koleszterinszint csökkentő található, mint az erre felírt gyógyszerekben. Továbbá a szívbetegségek és a gyulladások ellen is hatásos. Mondjuk, én nem szeretném csak úgy, magában rágcsálni a narancshéjat, bár kandírozva már nagyon finom, süteményekbe meg egyébként is használja az ember.

A retek zöldje, amit sokszor automatikusan levágnak a zöldségesnél, nem is gondolnánk milyen értékes, sőt eredetileg ezért termesztették ezt a zöldséget. Értékes vas, kalcium A és K vitamin raktár.

A dinnye húsában és héjában is jelentős mennyiségű L-citrullin van, ami teljesítményfokozó, csökkenti az izomfájdalmat és kivonja a vérből a nitrogént.

A tarlórépa zöldje, ami sok helyen vajretekként található meg, szintén jól hasznosítható. Ahogy a reteklevélnek, úgy ennek is magas az A és K vitamin, a vas, a kálium és rosttartalma.

A krumplinak is kár kidobni a héját, főleg, hogy mondjuk héjában sütés esetén nagyon ízletes tud lenni a belsejével együtt. Magas B, C-vitamin, vas, kalcium, kálium és rosttartalma van.

Amikor tökmagot ropogtatunk, gyakran nem is vagyunk tisztában vele, hogy milyen értékes magnéziumforrást eszegetünk, amivel tehetünk a szívbetegségek, a csontritkulás és a fejfájás ellen is.

Forrás:http://utajovobe.eu/hirek/hulladek/4451-amiert-kar-ha-nem-esszuk-meg

Hirdetés


Hirdetés betöltése...