Álhír: „65 év felett bevonhatják a jogosítványt”


Hirdetés


Évek óta terjed az az álhír az interneten, hogy bevonnák a 65 év felettiek jogosítványát, és az elmúlt hónapokban ismét megjelent: „65 év felett bevonhatják a jogosítványt, mert komoly veszélyt jelentenek az utakon az idős sofőrök!”

EZ EGY ÁLHÍR!

AZ IGAZSÁG AZ, HOGY NINCS NAPIRENDEN A 65 ÉV FELETTIEK JOGOSÍTVÁNYÁNAK BEVONÁSA.

Az álhírt terjesztő cikkek Lukács Zoltán volt MSZP-s országgyűlési képviselő három évvel korábbi kérdésére hivatkoznak. Lukács Zoltán még 2017-ben fordult Pintér Sándor belügyminiszterhez azzal a kérdéssel, hogy mekkora az idős sofőrök által okozott balesetek száma, majd hozzátette: az adatok azért fontosak, hogy „végiggondolhassuk a szükségesnek vélt jogi lépéseket”. Ezt követően kezdett futótűzként terjedni az interneten az a valótlan információ, hogy bevonnák a 65 év felettiek vezetői engedélyét.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma azonban már 2017-ben cáfolta a hírt: „A vizsgálatok gyakoriságát illetően, szakmai szempontokat figyelembe véve nem látjuk szükségesnek, hogy az Európai Unióban sok helyen tapasztaltaknál jelenleg is szigorúbb feltételeket tovább szigorítsuk.”

A cikkekben hivatkozott Lukács Zoltán pedig 2018 óta nem országgyűlési képviselő.

Hirdetés


Hirdetés betöltése...