A világ legcsendesebb szobájában, a szívverésed hangja is bántóan hangos! ( VIDEÓ )


Hirdetés


Földünk jelenleg legcsendesebb helyiségét a Microsoft bázisán találhatjuk! A másfél év alatt megtervezett, majd másfél millió dollárból fölépített szoba teljesen elkülönül az épület többi részétől: 63 rugón nyugszik, hogy teljesen kiküszöböljenek minden lehetséges mechanikus vibrációt. A 30 centiméter vastag betonfalazat és a belső, speciális, ék alakú, üvegszálas panelekből álló borítás akár 110 decibel erejű hangot is képes csapdába ejteni és teljesen kioltani. A hangok bent tompák, mivel a falakról semmiféle hanghullám nem verődik vissza – nem véletlenül hívják szakszóval visszhangmentesnek az ilyen helyiségeket.

“A leghalkabb hang amit még képes egy ember meghallani 0 decibel, az elviselhetetlenül hangos, fájdalmat okozó zaj közmegegyezés szerint 120 decibel. Egy sugárhajtású hajtómű zaja körülbelül 150 decibel. A levegőben a random egymásnak ütköző molekulák által keltett zaj -23 decibel, aminél csak a világűr légüres terében nagyobb a csend. Ebben a szobában -20 decibelt mértek a Guinness rekordok könyvének hitelesítői. Tehát ha a szoba külső falánál egy sugárhajtómű dübörögne, abból mi itt bent 20 decibel erősségű, az emberi suttogásnak megfelelő zajt hallanánk. Mi tartjuk a világ legcsendesebb helyének rekordját” – mondja némi büszkeséggel a hangjában a Microsoft egyik legfontosabb akusztikai szakembere.

Ha konkrétan akarjuk ezt megfogalmazni, tulajdonképpen simán lehet hallani a saját szívverésed hangját, mégpedig egész “hangosan” 🙂

Microsoft_Eckel_Chamber_highres

“Ahhoz, hogy megfelelő színvonalú akusztikai vizsgálatokat végezhessünk, megfelelő színvonalú infrastrukturára van szükségünk. Ezért terveztem ezt a szobát” – mondja Hundraj Gopal beszéd- és halláskutatással foglalkozó mérnök, aki a Microsoftnál többek között azt kutatja, hogy miképp dolgozzák fel az emberek a hangokat.

Ebben a videóban, ezeket az élményeket mondják el:

Ebben a videóban pedig, körbe is nézhetünk a szobában:

Hirdetés


Hirdetés betöltése...