A tökéletes rántás 5 titka, amit a háziasszonyok nagy része nem ismer és mindig elhibáz!


Hirdetés


Sok levesünkbe, főzelékünkbe használunk rántást annak érdekében, hogy sűrűbb állagú, laktatóbb, teltebb ízű ételt kapjunk. Ez egy olyan kritikus konyhatechnikai módszer, aminek az elhagyásával az adott étel is elvesztené valódi jellegét. Azt viszont nem tagadjuk, hogy sokszor ez okozza a legnagyobb galibát, mert csomómentesre kikeverni nem egy gyalog galopp és az sem ártana, ha nem égne oda. Lássuk, hogy milyen tanácsokat érdemes betartani a tökéletes rántás elkészítéséhez.

1# Az edény

Ha rántást akar készíteni, ahhoz mindig egy vastag aljú edényt vagy serpenyőt válassz. Ezzel megelőzheted, hogy odakapjon és leégjen. Arra is figyelj, hogy a láng/hő egyenletesen érje az edény fenekét.

2# A zsiradék

Először is, jól meg kell választanod a zsiradékot, ami lehet vaj, állati zsír, növényi olaj. Egy világosabb leves vagy mártás jobban veszi a vajat vagy a növényi olajat, míg egy főzelékhez a liba-vagy sertészsír jobb választás. A zsiradék mennyiségétől függ a szükséges liszt mennyisége. Ha több a zsiradék, több a liszt is. Adagokban add a zsiradékhoz a lisztet, hogy láthasd, mennyit képes felvenni. Mindig lassú tűzön/alacsony fokozaton készítsd.

3# A liszt

Érdemes finomlisztet választani jellegéből adódóan. Egy réteslisztből nem fogsz tudni olyan minőségű rántást készíteni, mert nem úgy csomósodik. Inkább próbálj meg nem túlságosan besűrűsödött rántást készíteni. Az, hogy meddig pirítod, az étel típusának függvénye. Egy világosabb leveshez vagy mártáshoz világosabb rántás dukál, egy főzelékhez már el lehet érni a zsemleszínt. Nagyon résen kell lenni, ha elkezd pirulni, mert egyik pillanatról a másikra megéghet.

4# A csomómentesség

A legfontosabb momentum. Ha nem használtál elegendő zsiradékot, akkor a rántásod víz hatására könnyen összeugorhat, ezt fontos tudni. Ha úgy érzed, hogy elég ideig pirítottad, mehet bele a víz (hidegen), fokozatosan hozzáöntve állandó kevergetés mellett. Mielőtt hozzákevernéd az ételedhez, merj ki a főző léből és adagold hozzá azt is hasonló módon. Keverd el jó alaposan és csorgathatod bele az ételbe, amelyet végig kevergetsz. Ha mégis csomósnak érzed, akkor kézi habverővel keverd el simára.

5# A sűrítés

Mindig az előírásoknak megfelelő mennyiségű rántást használj fel az ételedhez, mert ha túlzásba esel, akkor túl sűrűvé és liszt ízűvé válhat. Ha hozzáadtad az ételhez a rántást, legalább még 15 percig főzd tovább, ne vedd le a forrás után a tűzhelyről.

forrás: tudasfaja.com

Hirdetés


Hirdetés betöltése...